Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ankara pozdravlja umik francoskega zakona o genocidu

Objava: 04. 03. 2012 / 12:38
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ankara pozdravlja umik francoskega zakona o genocidu

Francoski ustavni svet v Parizu je odklonilno razsodbo utemeljil z omejevanjem pravice do svobodnega izražanja mnenj.

Turčija je minuli teden pozdravila umik spornega francoskega zakona o genocidu. Francoski ustavni svet v Parizu je zavrnil letošnjega januarja sprejeti zakon, ki je določal enoletno zaporno kazen in 45.000 evrov denarne kazni za javno prikrivanje uradno priznanega ljudskega pokola v Armeniji.

Francija je že leta 2001 sprejela zakon, s katerim so zločine nad Armenci v Osmanskem cesarstvu med leti 1915 in 1917 označili kot genocid. Turčija očitke genocida nad Armenci vztrajno zavrača.

Turški zunanji minister Ahmet Davutoglu je ob odločitvi pariškega ustavnega sveta izjavil, da so v njegovi domovini pričakovali takšno razsodbo. Po njegovem mnenju odločitev ustavnega sveta pomeni ‘pomemben razvoj’, francoski ustavni svet pa je v luči mednarodne zakonodaje, človekovih pravic in evropskih vrednot sprejel pravilno odločitev. Po besedah ministra Davutogluja je Turčija v zakonu videla zgolj volilni taktični manever predsednika Nicolasa Sarkozyja, s katerimi si je poskušal zagotoviti glasove Francozov armenskega porekla.

V Parizu so se minuli teden zbrali številni Armenci, ki so protestirali proti odločitvi ustavnega sveta. Predstavnik armenske organizacije v Franciji je pojasnil, da gre za politično odločitev. Po njihovem mnenju je ustavni svet podlegel pritisku Turčije, industrije in vojaškega lobija.

Vodja konzervativne vladne stranke UMP, Jean-Francois Copé, je minuli teden izjavil, da pred predsedniškimi volitvami maja letos in junijskimi parlamentarnimi volitvami novega zakona ne bo. Sarkozy je v odziv na odločitev ustavnega sveta svoji vladi naročil, naj pripravi nov zakonski osnutek. ‘Žal’ pa je delo parlamenta za to zakonodajno obdobje praktično že zaključeno, je dodal Copé. Seje se zaradi bližajočih se volitev zaključijo 6. ali 7. marca.

Ustavni svet je odklonilno razsodbo utemeljil s pojasnilom, da zakonodajalec ne more biti istočasno tudi tisti, ki določa, kateri pokol velja za genocid in kateri ne, ter določi kazen le za pokol po svoji izbiri. To po mnenju sveta predstavlja omejevanje pravice do svobodnega izražanja mnenj.

Po njihovem mnenju se ustavni svet ne meša v delo zgodovinarjev glede obsodbe pokola. V luči francoskega zakona o holokavstu je svet podal predlog, naj ta genocid ne obsodi le Francija, pač pa tudi Organizacija združenih narodov.

Povezave: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/6CFC6B2D7678A85BC12579740039FCCC?OpenDocument

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh