Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Anketa: Janez Pavel II. na Poljskem še vedno uživa avtoriteto in ugled

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 21. 03. 2023 / 11:17
Oznake: Cerkev, Papež, Svet, Škof
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.03.2023 / 12:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Anketa: Janez Pavel II. na Poljskem še vedno uživa avtoriteto in ugled
Poljaki svojega rojaka odločno branijo pred obtožbami. FOTO: arhiv Družine

Anketa: Janez Pavel II. na Poljskem še vedno uživa avtoriteto in ugled

V zadnjih tednih so mednarodni mediji razburili svetovno javnost s številnimi poročili o očitkih nekdanjemu papežu Janezu Pavlu II., ki naj bi na položaju krakovskega nadškofa vedel za spolne zlorabe otrok v Katoliški cerkvi na Poljskem in jih tudi pomagal prikrivati.

Ko je o omenjenih obtožbah v začetku letošnjega marca poročala zasebna televizijska postaja na Poljskem, se je poljski premier Mateusz Morawiecki nemudoma in odločno postavil na stran pokojnega rojaka, sodeč po izsledkih nedavno opravljene ankete pa tudi velika večina Poljakov še vedno zelo spoštuje nekdanjega papeža, ki ga je papež Frančišek 27. aprila 2014 razglasil za svetnika.

Poljaki so prepričani, da poročila o tem, kako je Janez Pavel II. vedel za zlorabe otrok v Cerkvi, ne spodkopavajo njegove avtoritete.

Kot je poroča avstrijski Kathpress, je v raziskavi za spletni portal Onet 62,2 odstotka vprašanih odgovorilo, da poročila o tem, kako je Janez Pavel II. vedel za zlorabe otrok v Cerkvi, ne spodkopavajo njegove avtoritete. Nasprotnega mnenja je bilo 26,7 odstotka vprašanih, ostali anketiranci pa svojega mnenja niso želeli izraziti.

Po podatkih raziskave je 44,9 odstotka anketiranih Poljakov prepričanih, da je Karol Wojtyla, poznejši papež Janez Pavel II., v času, ko je bil krakovski nadškof (1964-1978), sprejel zadostne ukrepe proti spolnim zlorabam s strani duhovnikov, medtem ko jih 26,7 odstotka meni, da je proti tovrstnim zločinom storil premalo. Dobrih 29 odstotkov jih je odgovorilo z »ne vem« ali »težko rečem«. V telefonski anketi, izvedeni minuli konec tedna, je sodelovalo 1.100 oseb z vse Poljske.

Janez Pavel II. v Zavodu sv. Stanislava med obiskom v Sloveniji maja 1996. FOTO: Nadškofijski arhiv Ljubljana

Trenutno burno razpravo na Poljskem o nekdanjem cerkvenem voditelju je sprožil televizijski dokumentarec zasebne poljske televizije, v katerem nekdanjega papeža obtožujejo, da je pred imenovanjem za krakovskega nadškofa vedel za obtožbe o spolnih zlorabah otrok proti trem duhovnikom v krakovski škofiji, vendar jim je kljub temu dovolil, da so še naprej opravljali pastoralno delo v župnijah.

Tudi opozicijski voditelji na Poljskem so prepričani, da je bila vnovična osamosvojitev Poljske leta 1989 »neločljivo povezana z junaki, kot sta Lech Walesa in Janez Pavel II.«.

Predsednik državnega Inštituta za narodni spomin Karol Nawrocki Janeza Pavla II. odločno brani pred obtožbami o prikrivanju. Po njegovih navedbah je poznejši papež »hitro in dosledno ukrepal proti duhovnikom, ki so zagrešili spolne zločine« v Krakovu. Nawrocki je ob tem navedel spise nekdanje komunistične tajne službe: »Takšnih primerov ni nikoli prikrival.« Omenjeni inštitut je na Poljskem pristojen za zgodovinsko obdelavo komunističnega obdobja v letih med 1945 in 1989.

Po poljski konservativno usmerjeni vladi je nedavno Janeza Pavla II. podprl tudi vodja opozicije Donald Tusk. »Pedofilija v Cerkvi ne more biti razlog za dvom v politični in nacionalni pomen Janeza Pavla II.,« je po navedbah poljskih medijev poudaril desničarski liberalni politik. Vnovična osamosvojitev Poljske leta 1989 je bila »neločljivo povezana z junaki, kot sta Lech Walesa in Janez Pavel II.« in »poljski papež je imel pomembno vlogo v življenju naše generacije«, je še dejal Tusk.

Nalaganje
Nazaj na vrh