Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Seznam kandidatov za predsednika republike je vse daljši

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 21. 09. 2022 / 12:31
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.09.2022 / 21:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Seznam kandidatov za predsednika republike je vse daljši
Anžeta Logarja je ob vložitvi kandidature spremljala nekdanja evropska poslanka Romana Jordan. FOTO: Twitter Anže Logar

Seznam kandidatov za predsednika republike je vse daljši

Poslanec SDS in nekdanji zunanji minister Anže Logar je danes vložil kandidaturo za predsednika republike kot neodvisni kandidat, za kar je potreboval 5000 podpisov podpore, zbral pa jih je skoraj 13.000. Število predsedniških kandidatov se v teh dneh sicer povečuje skokovito.

»Kandidatura vložena. S 5000 podpisi, zbranih pa 13 manj kot 13.000. Hvala! Vsakemu, ki je pomagal pri zbiranju podpisov in vsem, ki so svoj podpis oddali. Na terenu čutim odlične odzive, zato se začetka kampanje že veselim«, je po vloženi kandidaturi na spletnem omrežju Twitter zapisal Logar.

Danes je sicer predsedniško kandidaturo vložila tudi, glede na javnomnenjske ankete, Logarjeva največja izzivalka na volitvah Nataša Pirc Musar, že včeraj pa je to storil kočevski župan Vladimir Prebilič.

Logar za spodbudno gospodarsko okolje in vključevanje mladih

Nekdanji zunanji minister je po vloženi kandidaturi v izjavi za medije dejal, da se bo s svojim volilnim programom zavzemal za oblikovanje spodbudnega gospodarskega okolja, vključevanje mladih, zeleno preobrazbo ter vprašanje varnosti in zunanje politike, pri čemer bo po njegovem potrebno sodelovanje celotne slovenske politike.

»Tudi če imamo svetovno nazorsko različne poglede, imamo zagotovo nekaj, kar nas povezuje, in v tem pogledu mislim, da moramo združiti ta pozitivna področja ter z velikimi koraki in samozavestno stopiti v jutrišnji dan, kjer bo Slovenija dihala s polnimi pljuči in uporabljala vse atribute, ki jih ima na voljo,« je poudaril Logar.


Jordanova: Takšnega kandidata potrebuje Slovenija

Ob vložitvi kandidature je Logarja spremljala tudi prvopodpisana pod njegovo kandidaturo, nekdanja evropska poslanka Romana Jordan, ki je po poročanju STA izrazila prepričanje, da je Logar prav takšen kandidat za predsednika republike, kot ga Slovenija potrebuje.

Na vprašanje, ali se poskuša v kampanji distancirati od SDS, pa je Logar danes dejal, da namerava v kampanji, kot je to počel tudi do zdaj, »predstavljati stališča, ki jih sam zastopa« in dodal, da podpisov za razpis treh zakonodajnih referendumov, ki jih zbirajo v SDS, ne bo dal.

»Danes je vesel dan zame in mojo ekipo«

Z več kot 5000 podpisi podpore je kandidaturo popoldne vložila tudi Nataša Pirc Musar: »Pogumno in neodvisno danes tudi uradno vstopam v volilno tekmo. Gre za vesel dan tako zame kot tudi za celotno ekipo,« je dejala nekdanja informacijska pooblaščenka, ki sta ji pri zbiranju podpisov poleg prostovoljcev pomagali tudi Piratska stranka in Stranka mladih – Zeleni Evrope.


Štiri ključna področja

V primeru izvolitve si bo, kot pravi, najprej prizadevala uskladiti rešitve na štirih področjih, ki jih ocenjuje kot ključna za razvoj in socialno povezanost naše države. »Ta področja so zdravstvena reforma, pokojninska reforma, podnebna nevtralnost in zagotavljanje celovite varnosti. Prav tako pa želim ohranjati izvajanje dobrih politik in projektov ne glede na to, katera politična opcija je na oblasti.

Prebilič: Dogaja se »tiha centralizacija«

Kočevski župan Vladimir Prebilič pa je ob včerajšnji vložitvi kandidature med drugim poudaril, da se bo zavzemal za decentralizacijo Slovenije, saj da se v državi odvija »tiha centralizacija«, Slovenija pa ni tako velika, da bi imeli »državo dveh hitrosti«. Med težavami, s katerimi se Slovenija sooča, navaja tudi razgradnjo javnih sistemov, zlasti v delih kritične infrastrukture, kot so zdravstvo, šolstvo in nacionalna varnost.


Njegovo kandidaturo je podprla tudi zelena stranka Vesna. Po besedah sopredsednikov stranke Urše Zgojznik in Uroša Macerla so takšno odločitev sprejeli, ker bo treba v času, ki ga živimo, sprejemati pomembne odločitve, ki bodo vplivale na nadaljnji razvoj Slovenije in življenja državljanov.

Kandidat Levice bo Miha Kordiš

Danes je postalo znano tudi, da bo kandidat Levice na predsedniških volitvah njen poslanec Miha Kordiš.

Za njegovo kandidaturo so se v stranki odločili kljub temu, da so iz stranke SD prihajale pobude, naj podprejo njihovega kandidata Milana Brgleza, ki bi na ta način lažje prešel v drugi krog.

Kot je v nadaljevanju poudaril Kordiš, si želi, da bi se funkcija predsednika republike iz protokola vrnila na vsebine, ki tarejo državljane.

Nalaganje
Nazaj na vrh