Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Apostol gobavcev razglašen za svetnika

Objava: 17. 02. 2009 / 11:27
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Apostol gobavcev razglašen za svetnika

Čudežno ozdravljenje Havajčanke, obolele za rakom, je pripomoglo, da bo belgijski duhovnik Damijan de Veuster (1840-1889), ki je svoje življenje posvetil skrbi za gobavce na odročnem havajskem otoku, razglašen za svetnika.

Sveti sedež je sporočil, da bo v soboto, 21.februarja 2009, v Vatikanu potekal konzistorij pred razglasitvijo novih svetnikov v katoliški Cerkvi. Med njimi bo tudi oče Damijan, ki ga je papež Janez Pavel II. za blaženega razglasil leta 1995.

Oče Damijan je kot duhovnik služboval na havajskem otoku Molokaj. Sam je prosil, da bi rad delal z gobavci, saj jim je bila na odročnem otoku odvzeta zdravniška pomoč, oskrbovali so jih le s hrano in z osnovnimi potrebščinami. Oče Damijan jim je želel ponuditi duhovno oskrbo in nego. Uspelo mu je ustanoviti župnijo, šole, torej skupnost. Tudi sam je umrl zaradi gobavosti. Več o njegovem življenju in delu si lahko preberete v knjižici ‘Oče Damijan’ nemškega pisatelja Wilhelma Hünermana, ki je izšla pri Založbi Ognjišče.

Čudež, ki je očeta Damijana pripeljal do svetništva, pa je ozdravljenje Havajčanke Audrey Toguchi iz Honoluluja. Zbolela je za neozdravljivo vrsto raka, vendar je leto dni po priprošnji bl. očeta Damijana Boga prosila za ozdravitev. Prepričana je, da je rak čudežno izginil prav po njegovi priprošnji.

Poleg očeta Damijana bodo za svetnike razglašeni še:
· Zygmunt Szcęsny Feliński, nekdanji varšavski nadškof
· Arcangelo Tadini iz Italije
· Francisco Coll i Guitart iz Španije
· Bernardo Tolomei iz Italije
· Rafael Arnáiz Barón iz Španije
· Nuno de Santa Maria Álvares Pereira s Portugalske
· Gertrude (Caterina) Comensoli iz Italije
· Marie de la Croix (Jeanne) Jugan iz Francije in
· Caterina Volpicelli iz Italije.

Po cerkvenem postopku je pot do razglasitve kandidata za svetnika dvostopenjska: kandidat oziroma Božji služabnik, za katerega je bila ugotovljena nadpovprečna stopnja kreposti, je razglašen za blaženega, ko se na njegovo priprošnjo zgodi čudež, pri čemer gre pogosto za ozdravitev neozdravljive bolezni. Za razglasitev za svetnika je po tem, ko je nekdo že blaženi, potreben še en čudež. Pri vsem tem je pomembno to, da so med vernimi v živi zavesti izredne lastnosti kandidata in da se k njemu obračajo v molitvi oziroma ga prosijo za posredovanje pri Bogu. Katoličani in pravoslavni kristjani verjamemo v občestvo svetnikov – to je krog posebej izbranih pričevalcev za vero, ki pri Bogu posredujejo za nas.

Na posnetku bolni Damijan de Vuester leta 1888

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh