Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Apostolski nuncij podaja nove smernice upanja Cerkvi na Irskem

Objava: 28. 08. 2012 / 07:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Apostolski nuncij podaja nove smernice upanja Cerkvi na Irskem

Škof Brown je poudaril, da irska Cerkev ni obsojena na izginotje, kljub vsem negativnim statistikam in škandalom, ki so jo zaznamovali v zadnjih dvajsetih letih.

Charles Brown, novoimenovani irski nuncij, je minuli teden med bogoslužnim nagovorom v Marijinem svetišču v mestu Knock podal nove smernice upanja Cerkvi na Irskem. “Predstaviti katoliško vero v svoji polnosti, lepoti in radikalnosti, z gorečnostjo ter prepričljivostjo, ter da bi brez strahu potrdili nauk, ki ga sekularizirana družba zavrača in se mu posmehuje”, so bile po navedbah Radia Vatikan spodbudne besede novega nuncija.

Škof Brown je na položaju nasledil italjanskega nuncija Giuseppeja Lanzo. Novoimenovani nuncij je med svojim nagovorom izpostavil pozitivna znamenja, ki so vidna v irski Cerkvi. Poudaril je, da irska Cerkev ni obsojena na izginotje, kljub vsem negativnim statistikam in škandalom, ki so jo zaznamovali v zadnjih dvajsetih letih. Ob tem je škof Brown omenil tudi druge temačne dogodke v zgodovini irske Cerkve, ki pa jih je ta vedno zmogla premagati. Da bi dokazal, kako ima Cerkev na Irskem upanje, je apostolski nuncij izpostavil presenetljiv uspeh Evharističnega kongresa, ki so ga v letošnjem juniju pripravili v Dublinu. Pozitivno znamenje je škof videl tudi v romanju v Croagh Patrick, ki se ga je udeležilo veliko število mladih. “Tukaj”, meni škof Brown, “je moč videti prihodnost Cerkve na Irskem”: prihodnost je možna le, če je ‘pristno katoliška’. Tisti, ki nam kaže pot, dodaja nuncij, “je Jezus, ko nas poziva naj iščemo najprej Božje kraljestvo in njegovo pravičnost” (Mt 6,33).

Kot poroča Radio Vatikan, je škof Brown navzoče med mašo v Knocku spomnil tudi na pobude, ki prihajajo od svetega očeta, ko ta želi pomagati Cerkvi pri njenem soočanju s prihodnostjo. Tako je irski nuncij poudaril delo Papeškega sveta za novo evangelizacijo in prihajajočo sinodo škofov. Omenil je tudi leto vere, ki se bo pričelo oktobra letos in bo trajalo do 24. novembra 2013. V tem letu bo na željo svetega očeta vernikom ponujeno, naj ‘izpovejo svojo vero v vstalega Gospoda, ker vsak čuti globoko potrebo po boljšemu poznavanju in posredovanju vere prihodnjim rodovom’, dodaja irski nuncij, ko citira odstavek iz apostolskega pisma Vrata vere. Zato papež vabi vse vernike, da bi se učili in ponovno odkrili Katekizem katoliške Cerkve, ki nam dopušča, da se srečamo s Kristusom kot z osebo, poudarja škof Brown.

Irski apostolski nuncij je med svojim nagovorom še povabil vernike, naj prebirajo pred kratkim izdano knjigo ‘Share the Good News’ (Širi veselo oznanilo), ki je izšla pri irskem vodstvenem odboru za katehezo. Ob zaključku nagovora je apostolski nuncij ponovno poudaril prihodnost Cerkve na Irskem, ‘ki se začenja danes’. Škof Brown je še dodal: “Pot ne bo lahka, kot ni bila lahka za irske vernike leta 1879, ko se je v Knocku prikazala Devica Marija. Toda temu prikazovanju je kasneje sledilo eno izmed najrodovitnejših obdobij v irskem katolištvu.”

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh