Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Arabska liga svari Vatikan pred sporazumom z Izraelom

Objava: 13. 02. 2012 / 08:22
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Arabska liga svari Vatikan pred sporazumom z Izraelom

Načrtovanega finančnega in davčnega sporazuma naj ne bi podpisali brez preverjanja mednarodnih predpisov in posvetovanja z Arabsko ligo.

Arabska liga je Vatikanu izrazila zahtevo, naj načrtovanega finančnega in davčnega sporazuma z Izraelom ne podpiše brez preverjanja mednarodnih predpisov. Pred dokončnim sprejemom dokumenta naj bi se Sveti sedež posvetoval z Arabsko ligo, je v pogovoru za arabsko ‘Al Džaziro’ v Kairu pojasnil Mohammed Subaih, v Ligi pristojen za Palestino in zasedena ozemlja. Sporazum, ki naj bi določal tudi cerkevno lastnino v vzhodnem Jeruzalemu, po mnenju Arabsk lige krši mednarodne pravne predpise, po katerih je to področje od leta 1967 del palestinskih zasedenih ozemelj.

Izrael in Vatikan sta konec januarja sporočila, da sta pri svojih pogajanjih o spornih pravnih in lastninskih vprašanjih dosegla ‘opazne cilje’. Diplomatski predstavnik Svetega sedeža v Izraelu, nadškof Antonio Franco, je po zadnjem srečanju bilateralne komisije v Jeruzalemu dejal, da računa na podpis sporazuma ‘v najkrajšem možnem času’.

Pogajanja trajajo že dlje kot petnajst let. Gre predvsem za tradicionalno oprostitev komunalnega davka za katoliške šole, bolnišnice, domove za ostarele in gostišča v Sveti deželi. Sporazum o omenjenih področjih je bil predviden že v temeljni pogodbi leta 1993, ko sta Izrael in Sveti sedež vzpostavila polne diplomatske odnose.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh