Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Arabski kristjani si želijo pravic kot muslimani

Objava: 10. 02. 2012 / 08:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Arabski kristjani si želijo pravic kot muslimani

Generalni tajnik Ekumenskega sveta Cerkva, Olav Fykse Tveit, je na posvetu v Libanonu poudaril pomen sožitja med kristjani in muslimani v arabskem svetu.

Generalni tajnik Ekumenskega sveta Cerkva, norveški teolog in evangeličanski pastor Olav Fykse Tveit, je poudaril pomen prizadevanj Cerkva za pravičnost in mir na Bližnjem Vzhodu ter sožitja med kristjani in muslimani v arabskem svetu. Fykse Tveit se je udeležil krščansko-muslimanskega posveta z naslovom ‘Prisotnost in pričevanje kristjanov v arabskem svetu’ v organizaciji Ekumenskega sveta Cerkva in v sodelovanju z Bližnjevzhodnim svetom Cerkva, ki je potekal na sedežu armensko-apostolskega katolikosa iz Cilicije, Arama I., v mestu Antelias pri Bejrutu.

Fykse Tveit je povedal: “ Naša živa krščanska vera ima svoje korenine na tem področju; hrani se z neprekinjenim pričevanjem krajevnih Cerkva v tem okolju, ki segajo še v apostolske čase. Brez prisotnosti kristjanov bi bilo sožitje ljudstev različnih veroizpovedi in različnih kultur – ki predstavlja Božjo ljubezen do celotnega človeštva – v nevarnosti.” Odločilnega pomena je, da imajo kristjani v arabskih deželah ‘enake pravice in možnosti’ kot muslimani. Vlade in ustave na tem področju bi morale to zagotavljati.

Fykse Tveit je pozdravil udeležbo visokih predstavnikov islama na omenjenem posvetu in predvsem njihovo pripravljenost, da prispevajo k okrepitvi krščanske prisotnosti na Bližnjem Vzhodu. Le s skupnim prizadevanjem kristjanov in muslimanov se lahko v arabskem svetu doseže mir, pravičnost, svoboda in sožitje.

Generalni tajnik Ekumenskega sveta Cerkva je obenem spomnil na izzive, s katerimi se spopadajo kristjani v arabskem svetu. Kristjani zaradi sprememb arabske pomladi občutijo negotovost in so izredno zaskrbljeni zaradi svoje prihodnosti.

Ekumenski svet Cerkva želi prispevati k temu, da bi se pri Cerkvah članicah po vsem svetu izrisala ‘ustrezna podoba dogajanja in stvarnosti’ na Bližnjem Vzhodu, je poudaril norveški pastor. V retoriki številnih zahodnih kristjanov so namreč muslimani označeni kot ‘neustrezni in razdvojevalni’, kar obstoječe razmere še zaostruje.

Generalni tajnik Ekumenskega sveta Cerkva je izpostavil tudi temeljni pomen mirovne rešitve za Sveto deželo, ki je odvisna od številnih razpletov. Fykse Tveit je spomnil na lanski svetovni molitveni dan v Assisiju s papežem Benediktom XVI. in zaključil, da ‘nujno potrebujemo mir in pravičnost v Jeruzalemu, saj to zadeva usodo celotnega sveta’.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh