Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Arboretumu Volčji Potok prestižno priznanje

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 07. 11. 2022 / 10:41
Oznake: Slovenija, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.11.2022 / 10:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Arboretumu Volčji Potok prestižno priznanje
Volčji potok. FOTO: zajem zaslona/Youtube

Arboretumu Volčji Potok prestižno priznanje

Svetovna zveza društev ljubiteljev vrtnic je Arboretumu Volčji Potok podelila "Priznanje vrtne odličnosti", ki ga prejmejo rožni vrtovi z najboljšim vzdrževanjem in predstavitvijo vrtnic. Podelitev je potekala v Adelajdi v Avstraliji, kjer je potekal svetovni kongres Svetovne zveze društev ljubiteljev vrtnic.

Na svetovnem kongresu, ki poteka vsako tretje leto, podelijo največ deset tovrstnih priznanj, saj morajo predlagani rozariji zadostiti številnim pogojem, ki jih je postavila svetovna zveza.

Rožne vrtove Arboretuma Volčji Potok sta za priznanje predlagali visoki funkcionarki svetovne zveze iz nacionalnih društev iz Italije in Luksemburga, saj rožni vrt sam sebe ne more predlagati za priznanje, so sporočili iz Arboretuma Volčji potok.

Priznanje je v imenu Slovenije prevzela predstavnica nemškega Društva švicarskih prijateljev vrtnic Beatrice Halter. Na fotografiji stojijo (od leve proti desni): predsednica svetovne zveze Henrianne de Briey, Beatrice Halter, izvršni direktor svetovne zveze Derek Lawrence in predsednik komisije za priznanja Daniel Boulens. FOTO: Markus Brunsing/Spletna stran Arboretum Volčji potok

Vrt mora biti lep in privlačen ter odprt za javnost

Da posamezen rožni vrt sploh lahko kandidira za priznanje vrtne odličnosti, mora biti dovolj obsežen in tako vzdrževan, da so vrtnice v njem predstavljene v najboljši možni luči. Rožni vrt mora biti lep in privlačen, odprt za javnost, ki jo mora izobraževati in povečevati njeno zanimanje za vrtnice, pojasnjujejo v Arboretumu. »Poleg naštetih kriterijev prinašajo točke redno in kakovostno vzdrževanje ter uspešno posredovanje informacij o vrtnicah (interpretacija). Sorte morajo biti točno določene in označene bodisi s tablicami ali s pomočjo digitalne aplikacije – v rozariju Arboretuma Volčji Potok uporabljajo oboje.«

FOTO: zajem zaslona/Youtube

V družbi najboljših na svetu

Poleg naštetega pri podelitvi omenjenega priznanja upoštevajo tudi raznolikost in popolnost zbirke vrtnic in to, kakšen vpliv ima rožni vrt na javnost. Imeti mora tudi osnovni servis za obiskovalce, vključno za gibalno ovirano, ter prometno dostopen. Pri vseh merilih je dobil Arboretum Volčji Potok odlično ali prav dobro oceno.

»S tem priznanjem je Arboretum Volčji Potok vstopil v družbo najboljših rožnih vrtov na svetu. Do letos je to priznanje v Evropi prejelo 27 rozarijev. Priznanje ni podeljeno enkrat za vedno. Če pade kakovost vzdrževanja pod pričakovano mejo, svetovna zveze priznanje tudi odvzame.«


Kje bo stala plaketa?

Plaketo, ki jo je Svetovna zveza društev ljubiteljev vrtnic podelila Arboretumu Volčji naj bi vgradili ob vhodu v vrt. »Javna predstavitev in odkritje plakete sta vedno povezana z javno prireditvijo in slovesnostjo. Po vsej verjetnosti bo to v času cvetenja vrtnic v letu 2023,« so še zapisali na spletni strani Arboretuma.


Kupi v trgovini

Vse najboljše (rože)
Kloche
15,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh