Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Blagoslov vrtnic na god sv. Terezije Deteta Jezusa

Za vas pišejo:
Ksenja Hočevar, Janez Porenta
Objava: 01. 10. 2021 / 20:20
Oznake: God, Svetniki
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.10.2021 / 09:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Blagoslov vrtnic na god sv. Terezije Deteta Jezusa
Večerno sveto mašo v karmeličanskem samostanu v Sori je daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore. FOTO: Boštjan Prevc

Blagoslov vrtnic na god sv. Terezije Deteta Jezusa

Na današnji god cerkvene učiteljice sv. Terezije Deteta Jezusa so pri večernih svetih mašah v karmeličanskem samostanu v Sori in v edini njej posvečeni župnijski cerkvi v Sloveniji, na Kodeljevem, blagoslavljali vrtnice.

Na Kodeljevem so pri večerni sv. maši blagoslavljali vrtnice. FOTO: Ksenja Hočevar

Na Kodeljevem je somaševanje z župnikom Gregorjem Valičem, Hermanom Gregoričem in dekanom Teološke fakultete Janezom Vodičarjem vodil duhovni pomočnik na Rakovniku, salezijanec Klemen Balažič. »Sv. Terezija je vse stavila na Boga in njegovo milost,« je poudaril Balažic in dodal, da Mala Cvetka kot zavetnica misijonov prosi, naj molimo za misijonarje.

Relikvije na oltarju cerkve na Kodeljevem. FOTO: Ksenja Hočevar

Trije misijonarji prihajajo na Rakovnik

Tako na Rakovnik, kjer bodo živeli, v prihodnjih tednih prihajajo trije duhovniki, misijonarji. Prvi – Ciprijan iz Ugande – prihaja kot prvi že prihodnji teden. Preostala dva misijonarja prihajata iz Vietnama.

Somaševanje z župnikom Gregorjem Valičem, Hermanom Gregoričem in dekanom Teološke fakultete Janezom Vodičarjem je vodil duhovni pomočnik na Rakovniku, salezijanec Klemen Balažič. FOTO: Ksenja Hočevar

Nadškof Zore maševal v Sori

Sveta Terezija Deteta Jezusa je bila karmeličanka, cerkvena učiteljica in zavetnica misijonov, zato so danes god svoje najbolj priljubljene svetnice praznovale tudi sestre karmeličanke. Večerno sveto mašo brez ljudstva v njihovem samostanu v Sori je daroval ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) msgr. Stanislav Zore.

Težko je najti cerkev brez njenega kipa ali slike

V pridigi je poudaril, da čeprav je Mali Cvetki v Sloveniji posvečena le ena župnijska cerkev (na Kodeljevem v Ljubljani), pa skorajda ni mogoče najti cerkve, v kateri ne bi bilo njenega kipa ali slike – tako zelo je priljubljena svetnica vstopila v življenje vere slovenskega kristjana in Cerkve v Sloveniji.

Tudi mi smo povabljeni, da po zgledu sv. Terezije drug drugemu trosimo vrtnice, da se obdarujemo s cvetovi dobrohotnosti, ljubezni, potrpežljivosti, vzajemnega sprejemanja in odpuščanja. (nadškof Stanislav Zore)

Blag pogled in prijazen nasmeh

»Skoraj v vsaki cerkvi lahko naletimo na njen blag pogled in prijazen nasmeh. Ob tem mala Cvetka v rokah drži košaro ali šopek vrtnic, ki nas spominjajo na njeno obljubo, da bo po smrti iz nebes trosila vrtnice,« je izpostavil nadškof Zore.

Tudi mi drug drugemu trosimo vrtnice

Vrtnice naj nas, tako nadškof, spominjajo, da smo tudi mi povabljeni, da po zgledu sv. Terezije drug drugemu trosimo vrtnice, da se obdarujemo s cvetovi dobrohotnosti, ljubezni, potrpežljivosti, vzajemnega sprejemanja in odpuščanja. »Da tako oblikujemo šopek, v katerem dehti tista enost, za katero je Jezus v molitvi pri zadnji večerji prosil Očeta. Zakaj? Zato, da bo svet veroval.«

»Sv. Terezija je vse stavila na Boga in njegovo milost,« je poudaril Klemen Balažic. FOTO: Ksenja Hočevar

Več trnja kot vrtnic, več bodic kot cvetja

Nadškof Zore je nadaljeval, da žal živimo v času, v katerem se zdi, da je več trnja kot vrtnic, več bodic kot cvetja; v času, v katerem razdeljenost postaja vedno globlja. Ti trni pa ne rastejo sami od sebe, za njihovo rast je nekdo odgovoren.

Pokazalo se bo, kdo se je trudil za ljudi

»Čeprav bi si v teh razmerah najraje vsi po pilatovsko umili roke in ogorčeno kazali na druge, ki naj bi bili odgovorni za stanje, v katerem smo, se bo navsezadnje pokazalo, kdo se je trudil za ljudi, za njihova življenja, zdravje, službe, blagostanje, in kdo je ves čas metal polena pod noge in se veselil težav, s katerimi so se spopadali ljudje,« je opozoril Stanislav Zore.

Skoraj v vsaki cerkvi lahko naletimo na njen blag pogled in prijazen nasmeh. Ob tem mala Cvetka v rokah drži košaro ali šopek vrtnic, ki nas spominjajo na njeno obljubo, da bo po smrti iz nebes trosila vrtnice. (nadškof Stanislav Zore)

Zavračajmo trnje in delimo vrtnice

In dodal, da Mala Terezija vabi kristjane, naj bomo med tistimi, ki zavračajo trnje in ki delijo vrtnice: »Samo to vodi k premagovanju težav, čeprav se zdijo (pre)velike, kajti le to povezuje ljudi med seboj in jih v medsebojni povezanosti in solidarnosti dela dovolj močne, da lahko premagajo tudi krizo, v kakršni smo se znašli. Naj Mala Cvetka vsem nam natrosi veliko teh nebeških rož, da nam jih ne bo nikdar zmanjkalo za nas same in za vse tiste, ki jim jih bomo prinašali.«

Nalaganje
Nazaj na vrh