Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sv. Terezija Deteta Jezusa: »Moj poklic je ljubezen!«

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 01. 10. 2021 / 09:13
Oznake: Duhovnost, Svetniki
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.10.2021 / 09:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sv. Terezija Deteta Jezusa: »Moj poklic je ljubezen!«
God sv. Terezije Deteta Jezusa obhajamo 1. oktobra. FOTO: Wikipedija.

Sv. Terezija Deteta Jezusa: »Moj poklic je ljubezen!«

Sveta Terezija Deteta Jezusa (1873–1897) je bila je deveti otrok staršev Ludvika in Zelije Martin, ki ju je leta 2015 papež Frančišek razglasil za svetnika in za zavetnika krščanskih družin.

Svoja starša je imela Terezija zelo rada. Tako zelo, da je o njiju zapisala: »Dobri Bog mi je podaril očeta in mater, ki sta bila bolj vredna nebes kakor zemlje.« Nič čudnega torej, da sta danes že oba prišteta med svetnike. 

Mala Terezija ali Mala Cvetka, kot jo pogosto imenujemo, je bila zelo navezana tudi na svoje sestre. Kasneje se je prav po njihovem zgledu odločila, da se pridruži karmeličankam. Vendar ni šlo brez težav, saj je bila za sprejem v samostan takrat še premlada. 

Zato se je odpravila k takratnem papežu Leonu XIII. in ga kar sama prosila, naj ji dovoli, da lahko kljub svoji mladosti vstopi v samostan. Čez nekaj mesecev je dobila njegovo dovoljenje in 9. aprila 1888 vstopila v karmeličanski samostan v Lisieuxu. 

Terezijin simbol so rdeče vrtnice, saj nam je pred smrtjo obljubila, da nam bo po smrti trosila vrtnice milosti iz nebes. 

Terezija je zelo veliko molila, premišljevala in svoja razmišljanja tudi zapisovala. Ti zapisi kažejo njeno izredno duhovno bogastvo in so bili razlog, da jo je leta 1997 papež Janez Pavel II. razglasil za cerkveno učiteljico.

Meni je le do enega in edinega: da ljubim tebe, o moj Jezus! Kako naj ti dokažem, da te ljubim? Ljubezen morajo potrjevati dejanja. A kako neki? Cvetice ti bom trosila, jaz otrok. Ob tvojem Božjem prestolu bo zadehtelo po rožah. In tvoj mali otrok ti bo s srebrnim glasom prepeval pesmi ljubezni. (sv. Terezija iz Lisieuxa)

Njeni zapiski so ohranjeni kot del avtobiografskih spisov z naslovom Povest duše in so še danes priljubljeno duhovno branje za vsakogar, ki išče svojo »malo pot« v nebesa. 

Po hudem trpljenju, a z veseljem v srcu, saj je vedela, da odhaja v nebeško domovino, je Terezija umrla, stara komaj 24 let. Zemeljsko počivališče ima v Lisieuxu. Nad njenim grobom stoji danes mogočna bazilika, ki je takoj za Lurdom najbolj priljubljen romarski kraj v Franciji.

Bazilika sv. Terezije Deteta Jezusa v Lisieuxu. FOTO: Wikipedija.

Za svetnico jo je leta 1925 razglasil papež Pij XI. Leta 1944 je bila Terezija skupaj s sveto Ivano Orleansko razglašena kot druga zavetnica Francije.

Pri nas je tej mladi svetnici posvečena zgolj ena župnijska cerkev, in sicer cerkev na Kodeljevem v Ljubljani. Prav gotovo pa je ni cerkve na Slovenskem, ki je ne bi krasil kip ali vsaj podoba sv. Terezije Deteta Jezusa. FOTO: Ivo Žajdela.

Ime Tereza danes nosi 206 prebivalk Slovenije, daljšo različico imena (Terezija) pa precej več, kar 5498. Nekatere ženske s tem imenom seveda lahko godujejo tudi na praznik katere druge sv. Terezije, na primer sv. Terezije Avilske 15. oktobra. Z imenom Terezija Cvetka se ponaša 45 prebivalk Slovenije, ime Cvetka pa po podatkih slovenskega statističnega urada nosi 3524 posameznic.


Nalaganje
Nazaj na vrh