Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mati Terezija – svetnica z velikim srcem

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 05. 09. 2021 / 00:30
Oznake: Duhovnost, Svetniki, Vera
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.09.2021 / 21:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mati Terezija – svetnica z velikim srcem
God sv. Matere Terezije obhajamo 5. septembra. FOTO: Wikipedija.

Mati Terezija – svetnica z velikim srcem

Mati Terezija (1910–1997) je svoje življenje posvetila najrevnejšim.

Še pred svojim dvajsetim letom se je priključila Družbi loretskih sester in bila poslana v njihov misijon v Indijo. Tam jo je na ulicah Kalkute globoko pretresel pogled na številne uboge, bolne, umirajoče, ki so bili prepuščeni sami sebi. Zaslišala je klic, naj se popolnoma posveti njim. 

V ta namen je ustanovila red Misijonark ljubezni, ki ga je leta 1950 potrdil papež Pij XII. Njene misli in njena prizadevanja so nam tudi v slovenščini ponujeni v številnih knjigah, med katerimi ima posebno mesto knjiga z naslovom Pridi, bodi moja luč (Družina, 2010 in 2015), saj nam na zelo intimen način v »zasebnih spisih svetnice iz Kalkute« približa njeno duhovno pot, njeno človeško veličino in njeno svetost. 

Slovenijo je obiskala dvakrat 

Mati Terezija je Slovenijo obiskala leta 1928 in leta 1980. Sedem let po svojem drugem obisku v Sloveniji je odgovorila na povabilo takratnega nadškofa Šuštarja in poslala svoje sestre v Ljubljano. Misijonarke ljubezni so se v župnišču na Ježici naselile leta 1987, leta 2006 pa odprle še Zavetišče Božjega usmiljenja za brezdomce.

Življenjsko poslanstvo matere Terezije je bilo prepoznati Jezusa v najbolj ubogih, jih ljubiti in jim služiti. Njen zunanji »prepoznavni znak« pa je bil bel sari, obrobljen s tremi modrimi črtami, ki je bil zunanji odsev njene duhovne veličine. 

Želim vam, da bi doživljali radost naše Gospe, ki je smela nositi Jezusa pod svojim srcem devet mesecev, ker je bila ponižnega srca. Kako dolgotrajno sveto obhajilo! (sv. Mati Terezija) 

Mati Terezija je umrla je 5. septembra 1997 (na ta dan obhajamo tudi njen god). Oktobra leta 2003 jo je papež Janez Pavel II. proglasil za blaženo, leta 2016 pa jo je k svetnikom prištel papež Frančišek.

Mati Terezija in Janez Frančišek Gnidovec 

Manj znano dejstvo je, da je na življenje in delovanje Matere Terezije močno vplival tudi slovenski škof Janez Gnidovec. V času svojega škofovskega delovanja v Skopju se je namreč srečal z dekletom Anjezë Gonxhe Bojaxhiu, ki se je takrat šele odločala za misijonski poklic. 

Škof Gnidovec jo je zelo podpiral pri njeni odločitvi, da odide v misijone. Preden je odšla v Indijo, je zanjo celo maševal. 

Mati Terezija je o srečanju s škofom kasneje zapisala: »Škof Gnidovec je bil svetnik. Vsi smo ga klicali s tem imenom. Ko sem odhajala v misijone, je zame maševal, me blagoslovil in rekel: "Dajte Jezusu vse, samo Zanj živite, bodite samo Njegova, samo Njega ljubite, samo Zanj se žrtvujte. Naj vam bo Jezus vse v vašem življenju." Prepričana sem, da prosi zame in da imam v njem pri Jezusu zaščitnika.« 

Kupi v trgovini

Še več Boga
Duhovna rast
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh