Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Aretirana zaradi tihe molitve [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 24. 12. 2022 / 09:08
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.12.2022 / 09:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Aretirana zaradi tihe molitve [VIDEO]
Isabel Vaughan-Spruce. FOTO: adf.uk

Aretirana zaradi tihe molitve [VIDEO]

V Združenem kraljestvu so aretirali prostovoljko, ki dejavno podpira življenje, in jo obtožili, ker je tiho molila pred kliniko za splave v Birminghamu.

Isabel Vaughan-Spruce, direktorica organizacije March for Life UK, je bila aretirana 6. decembra letos, 15. decembra pa obtožena štirih kršitev odredbe o zaščiti javnega prostora, poročajo tamkajšnji mediji. Namen prepovedi varovanja javnega prostora je preprečiti nesocialno vedenje. Policija se je odzvala na pritožbo predstavnika javnosti, ki je menil, da Vaughan-Spruceova tiho moli.

Kot del pogojev za varščino so Isabel Vaughan-Spruce določili omejitve glede njenega sodelovanja pri javni molitvi.

Kot del pogojev za varščino so Isabel Vaughan-Spruce določili omejitve glede njenega sodelovanja pri javni molitvi. Še en pogoj varščine, ki je bil pozneje umaknjen, ji je prepovedoval navezovanje stikov s krajevnim duhovnikom, ki se ukvarja z dejavnostmi v podporo življenju.


Vaughan-Spruceova v trenutku soočenja s policistom pri sebi ni imela nobenih transparentov ali znamenj, ki bi nakazovala njeno dejavno vpletenost v podporo življenju. Po aretaciji so ji pokazali fotografije, ki kažejo, kako mirno stoji v bližini klinike za splave v birminghamski četrti Kings Norton. Trikrat so jo opazili v bližini klinike, in ko so jo vprašali o tem, je pojasnila, da je morda molila, morda pa je razmišljala tudi o drugih stvareh. Pojasnila je, da so bile vse njene misli mirne in da jih ni vredno kriminalizirati.

Moja vera je osrednji del tega, kar sem, zato včasih stojim ali hodim v bližini klinike za splave in molim o tem vprašanju.

Isabel Vaughan-Spruce je o svojem delu povedala: »Velik del svojega življenja sem posvetila podpori ženskam v kriznih nosečnostih z vsem, kar potrebujejo, da se lahko opolnomočeno odločijo za materinstvo … Moja vera je osrednji del tega, kar sem, zato včasih stojim ali hodim v bližini klinike za splave in molim o tem vprašanju. To počnem skoraj vsak teden že približno zadnjih 20 let svojega življenja.«

»Varnostna« območja okoli klinik za splave

V Združenem kraljestvu so številni krajevni sveti okoli klinik za splave uvedli varnostna območja, politiki pa trenutno razpravljajo o tem, ali naj jih uvedejo na nacionalni ravni. Predlagano območje naj bi obsegalo 150-metrski radij okoli klinik za splave.

Britanski parlament trenutno razpravlja o 9. členu predloga omenjenega zakona, ki naj bi ljudem preprečil, da bi »vplivali«, »svetovali«, »prepričevali«, »obveščali«, »zasedali prostor« ali celo »izražali mnenje« v bližini klinik za splave. Za neupoštevanje predlaganih pravil bi bila lahko zagrožena dveletna zaporna kazen.


»Isabelina izkušnja bi morala biti zelo zaskrbljujoča za vse tiste, ki verjamejo, da je vredno zaščititi naše težko izbojevane temeljne pravice,« je dejal Jeremiah Igunnubole, pravni svetovalec ADF UK, verske organizacije, ki nudi pravno pomoč v položajih, v kakršnem se je znašla Isabel Vaughan-Spruce: »Nedavno povečanje števila zakonov in odredb o varnostnih območjih je prelomni trenutek v naši državi. Vprašati se moramo, ali smo resnično demokratična država, zavezana zaščiti mirnega uveljavljanja pravice do svobode govora.«

Vaughan-Spruceova se mora 2. februarja 2023 zglasiti na območnem sodišču v Birminghamu.

Nalaganje
Nazaj na vrh