Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Argentinska invazija« v Paragvaju

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 13. 07. 2015 / 12:19
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Argentinska invazija« v Paragvaju

Več sto tisoč Argentincev je z avtobusi, avtomobili ali letali priromalo v Paragvaj, da bi videli »svojega« papeža.

Med obiskom papeža Frančiška v Paragvaju je v to latinskoameriško državo z avtobusi, avtomobili ali letali priromalo več sto tisoč Argentincev, ki so »svojega« papeža želeli srečati v živo, v prispevku za nemško katoliška agencijo KNA piše njen dopisnik Tobias Käufer.



V paragvajsko prestolnico je pripotovala tudi Miriam Diaz, ki v svojem telefonu hrani prav posebno spominsko fotografijo. 53-letnica iz revne četrti Villa 21 želi znova srečati »očeta Jorgeja«, duhovnika, ki je nekoč kot nadškof Jorge Bergoglio obiskal ubožno četrt v Buenos Airesu, da bi tam krstil njeno hčer. Od tistega trenutka še vedno obstaja fotografija, ki jo je posnela s svojim telefonom.

Zdaj jo je v paragvajski prestolnici Asuncion pokazala vsem romarjem, ki so z njo čakali ob robu ceste, da bi videli papeža. Ta je v četrti Villa 21 poskrbel za lepo sožitje med tamkajšnjimi prebivalci, je Diazova zaupala časnikarjem, ki so opazili njeno fotografijo. Kardinal Bergoglio je takrat obiskal njo in njene sosede, zdaj pa je napočil čas, da ona obišče njega, je ponosno pojasnila med klepetom.

Kardinal Jorge Bergoglio je kot nadškof v Buenos Airesu za seboj pustil vidne sledi. Mnogi rojaki današnjega papeža so izkoristili priložnost in z avtom, avtobusom ali letalom pripotovali v Asuncion, da bi videli »svojega papeža«. Že v času svetovnega srečanja mladih v Riu de Janeiru leta 2013 je tja priromalo na deset tisoče Argentincev. Tokrat pa jih je v sosednjo državo pripotovalo na stotisoče. Kot je zapisal paragvajski časnik Ultima Hora, je Paragvaj zajela prava »belo-modra invazija«, saj so bile ulice prestolnice Asuncion preplavljene z argentinskimi zastavami.

Narodni urad za turizem število argentinskih obiskovalcev ocenjuje na okoli 300.000, oblasti pa so ob tem izpeljale akcijo »Dober gostitelj«. Večina argentinskih gostov je v Paragvaj prišla preko mostu San Roque Gonzalez de Santa Cruz. ki preko reke Parana povezuje mesti Posadas v Argentini in Encarnacion v Paragvaju.

Iz revnih četrti argentinskih mest je veliko prebivalcev v Paragvaj odpotovalo z avtobusi. Kot je poročal časnik La Nacion, je ena izmed skupin, ki je štela 180 romarjev, s tremi avtobusi iz Buenos Airesa v trideseturni vožnji premagala kar 1.200 km. Romarji so v ta namen varčevali več mesecev, za vožnjo in obisk Paragvaja pa so morali odšteti okoli 110 ameriških dolarjev. Duhovnik, ki je skupino vodil, je z darovi priskočil tudi na pomoč tistim vernikom, ki si cene potovanja ne bi mogli privoščiti.

Pojavile so še druge težave: argentinski peso je bilo potrebno zamenjati za paragvajsko plačilno valuto, vendar argentinski denar povsod v Paragvaju ni zaželjen, saj se ljudje bojijo inflacije. Na splošno hujših težav ni bilo, razen precej kaotičnega prihoda v deželo. Na takšen naval romarjev tamkajšnji mejni prehodi niso pripravljeni. Številni Argentinci so se zaradi stroškov odločili, da prespijo kar v lastnih avtomobilih, saj so prenočišča v Paragvaju izjemno redka in draga.

S čim podobnim pa se ni bilo potrebno ukvarjati argentinski predsednici Cristini Kirchner, ki je bila v Paragvaju najuglednejša argentinska romarka, udeležila pa se je sklepnega bogoslužja v Asuncionu.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Nalaganje
Nazaj na vrh