Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Arheologi izkopali tri tisoč let staro hišo iz časa izraelskih kraljev

Objava: 05. 07. 2011 / 10:48
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Arheologi izkopali tri tisoč let staro hišo iz časa izraelskih kraljev

Najdišče pri Haifi šele v 'drugem krogu' izdaja številne skrivnosti.

Presenetljivo odkritje v bližini izraelskega pristaniškega mesta Haifa: med izkopavanji na Tel Schikmoni so arheologi naleteli na ostanke tri tisoč let stare hiše. Stavba, ki jo sestavljajo štirje prostori, velja za eno izmed najbolj ohranjenih najdb te vrste iz obdobja izraelskih kraljev, so sporočili z univerze v Haifi. Raziskovalci so to področje prečesali že v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja in pri tem naleteli na ostanke naselbine iz poznejše bronaste dobe, iz 16. stoletja pred Kristusom. Zatem je najdišče potonilo v pozabo.

Univerza v Haifi je kot 'čudež' označila dejstvo, da je arheologom uspelo ponovno odkriti staro najdišče na podlagi starih fotografij prvotnih izkopanin. Dodatno izredno najdbo na omenjenem področju po navedbah univerze predstavlja osebni pečat s hebrejskim ali feničanskim zapisom iz 11. do 8. stoletja pred Kristusom. Ostale najdbe iz tega obdobja po navedbah arheologov pričajo o rednem trgovanju vse do današnjega Cipra in Libanona.

Na področju osupljivih najdb na Tel Schickmoni, kjer izkopavanja potekajo zadnjih šest mesecev, so našli tudi ostanke perzijskih in bizantinskih naseljencev iz 4. do 7. stoletja po Kristusu. Med najdbami so dragoceni talni mozaiki, kovanci in orožje. Področje okoli Tel Schickmone naj bi uredili kot arheološki park, ki bo na ogled tudi širši javnosti.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh