Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Armenci hvaležni papežu, Turki protestirajo

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 13. 06. 2013 / 08:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Armenci hvaležni papežu, Turki protestirajo

Papež Frančišek je med srečanjem z armensko-katoliškim patriarhom Nersesom Bedrosom XIX. Tarmounijem v začetku junija v Vatikanu turška grozodejstva nad Armenci označil kot 'prvi genocid 20. stoletja'.

Armenski apostolski škof iz Gougarka v severni Armeniji, Sebouh Chouldjian, se je v pogovoru za turški časnik 'Hürriyet' papežu Frančišku zahvalil za njegove jasne besede o genocidu med leti 1915 in 1919. Papež je povedal zgodovinsko resnico, Turčija pa mora prepoznati bolečino Armencev in priznati resnico genocida, je pojasnil škof Chouldjian in spomnil, da je v vatikanskih arhivih nedvomno precej mogoče razbrati iz poročil vatikanskih diplomatov in katoliških škofov, ki so delovali v tistem obdobju.

Frančišek je 3. junija letos grozodejstva nad Armenci med srečanjem z armensko-katoliškim patriarhom Nersesom Bedrosom XIX. Tarmounijem v Vatikanu označil kot 'prvi genocid 20. stoletja'. Njegova izjava je preko posnetkov vatikanskega televizijskega središča v javnost prišla šele minuli konec tedna.

Turčija pa je ob papeževi izjavi vložila uradno pritožbo. Turško veleposlaništvo pri Svetem sedežu je minuli ponedeljek potrdilo, da je zunanje ministrstvo o tem že obvestilo veleposlanika Svetega sedeža v Ankari. V izjavi, objavljeni na spletu, turško zunanje ministrstvo papeževo izjavo ocenjuje kot 'povsem nesprejemljivo'. Od papeža je pričakovati, da bo prispeval k izgradnji svetovnega miru, ne pa, da bo netil sovražnosti glede zgodovinskih dogodkov, so zapisali.

V pokolih in preganjanju med leti 1915 in 1917 je v takratnem Turškem cesarstvu življenje izgubilo na sto tisoče Armencev. Grozodejstva nad Armenci po mnenju številnih zgodovinarjev predstavljajo prvi genocid 20. stoletja. Več kot ducat držav je omenjene dogodke doslej že priznalo kot genocid, med njimi Francija, Švica in Nizozemska.

Turki pa vztrajajo pri trditvi, da njihovega preganjanja z vsemi posledicami ne gre označiti za genocid. Papež Frančišek je zgodovinske dogodke v Turčiji z začetka prejšnjega stoletja kot genocid označil že v obdobju, ko je deloval kot nadškof v argentinski prestolnici.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh