Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ashton Kutcher v boju proti trgovini z ljudmi

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 17. 02. 2017 / 10:23
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ashton Kutcher v boju proti trgovini z ljudmi

Ashton Kutcher v boju proti trgovini z ljudmi

Igralec je prepričan, da tehnologija lahko »v naslednjih letih odpravi sodobno suženjstvo«.

Igralec Ashton Kutcher, med drugim je zaslovel s filmom o Stevu Jobsu, je nedavno uporabil svojo moč in vpliv v vojni proti trgovini z ljudmi. Od leta 2009 je Kutcher sodeloval z igralko Demi Moore pri odkrivanju novih, inovativnih načinov za boj proti sodobni kugi izkoriščanja mladoletnih. Skupaj sta ustanovila organizacijo Thorn, ki združuje tehnološke partnerje, nevladne organizacije in vlade v sodelovanju »pri uveljavljanju tehnologije za boj proti plenilskemu vedenju, za reševanje žrtev in zaščito ranljivih otrok«.



Minuli teden je Kutcher v imenu svoje organizacije pričal pred odborom za zunanje odnose v ameriškem senatu v zaslišanju z naslovom »Zaključimo sodobno suženjstvo: gradimo na uspehu«. Kutcher je svoje pričevanje začel s trditvijo, da po njegovem mnenju »sodobno suženjstvo lahko odpravimo še za časa našega življenja«. V nadaljevanju je pojasnil, kako se »to vprašanje resnično dotika človeških življenj«. Kot očetu dveh otrok mu zgodbe preživelih in njihova trdoživost ostajajo v spominu in ga močno motivirajo pri tem delu.

Po razkritju tragične zgodbe o mladem dekletu, ki ga je ugrabil zvodnik, kasneje pa rešili pripadniki policije, je Kutcher predstavil uspešno spletno aplikacijo, ki jo je razvila njegova organizacija, služi pa pri identifikaciji žrtev in trgovcev z ljudmi. Naslov aplikacije je »Spotlight«, z njeno pomočjo pa je bil dosežen uspeh pri »več kot 4.000 preiskovalcih iz več kot 900 agencij po vsej državi, ki so aplikacijo uporabljali in z njo prišli do osupljivih rezultatov. V zadnjih dvanajstih mesecih je bilo s pomočjo aplikacije identificiranih več kot 6.000 žrtev trgovine z ljudmi v ZDA, 2.000 od njih je bilo mladoletnih. Aplikacija je pripomogla tudi k identifikaciji več kot 2.200 trgovcev z ljudmi.«

Kutcher je svoje pričevanje zaključil s seznamom konkretnih akcij, za katere upa, da bodo v bližnji prihodnosti uspešne pri odpravljanju izkoriščanja mladoletnih.

Že pred pričevanjem v ameriškem senatu pa je Kutcher pred časom v neki pogovorni oddaji gledalce osupnil z odgovorom na vprašanje voditeljice, s kakšnim namenom bi lahko zanj molili. Brez oklevanja je spregovoril o svoji organizaciji in njenih prizadevanjih in pojasnil, da ga je k boju proti trgovini z ljudmi spodbudil dokumentarec na to temo, v katerem so govorili o posiljevanju šest- do sedemletnih deklic za dobiček. Zaželel si je, da mu ne bi bilo treba živeti v svetu, kjer se to dogaja, zato je stopil v dejavni boj proti pojavu sodobnega suženjstva. Kot je pojasnil, je njegov naslednji cilj odprava otroške pornografije s svetovnega spleta.



Poleg različnih znanih osebnosti iz sveta zabave pa si za odpravo sodobnega suženjstva, predvsem med mladoletnimi, goreče prizadeva tudi papež Frančišek. V začetku meseca je znova pozval k okrepljenemu boju za odpravo te sodobne krutosti: »Vse pristojne v svetovnih vladah pozivam, naj se še odločneje zoperstavijo tej rakavi rani in dajo glas našim mlajšim sestram in bratom, ki jim je bilo odvzeto dostojanstvo. Z vsemi napori si je treba prizadevati za odpravo tega sramotnega in nedopustnega zločina.«

Kot zgled upanja za vse izkoriščane je papež izpostavil sv. Jožefijo Bakhita, sudanske redovnice, ki so jo kot otroka ugrabili arabski lovci na sužnje.

Izkoriščanje otrok je navsezadnje globalna kriza, ki jo je nujno treba odpraviti. Organizacije, kot je Kutcherjeva, in svetovni voditelji, kot denimo papež Frančišek, tlakujejo pot do zaključka tega nesrečnega poglavja v človeški zgodovini.

Vir: www.aleteia.org / qpolitical.com
Foto: Aleteia / splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh