Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Atopijski dermatitis

Za vas piše:
Andreja Mohar Košir
Objava: 09. 03. 2022 / 17:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.03.2022 / 14:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Atopijski dermatitis
Otroka koža zelo srbi in se pogosto spraska do krvi. FOTO: Pexels

Atopijski dermatitis

Vprašanje bralke: Pri našem otroku se že vso zimo bojujemo s poslabšanjem atopijskega dermatitisa. Kljub temu da uporabljamo zdravilne kreme po navodilu naše pediatrinje, pride le do začasnega izboljšanja. Ko želimo uporabo krem opustiti, se atopijski dermatitis vrne. Otroka koža zelo srbi in se pogosto spraska do krvi. Imate še vi kakšno idejo, kaj bi lahko še storili?

Odgovarja: Andreja Mohar Košir, pediatrinja 

Atopijski dermatitis je kožna bolezen, ki prizadene do 20 % otrok. Nastanek je povezan z oslabljeno funkcijo kožne bariere in motnjo imunskega sistema (atopijo), zaradi katere koža bolj intenzivno reagira na okolje in je dovzetna za vnetje. 

Pri tretjini otrok je povezana z alergijo, pri preostalem deležu pa ne uspemo najti snovi, ki bi lahko bile vzrok za težave. Večina otrok preraste atopijski dermatitis do pubertete. 

Značilna je suha, pordela, razdražena in srbeča koža, kar je za otroka izjemno neprijetno. Zaradi praskanja se vnetje kože dodatno poslabšuje. 

Prizadeta je predvsem koža po licih, okrog oči, na vratu ter v pregibih okončin (zapestja, gležnji, pregibi kolen in komolcev).

Večina otrok preraste atopijski dermatitis do pubertete.

Atopijski dermatitis ima dve fazi: akutno fazo, ko pride do izbruha in je otrokova koža močno vneta, ter neakutno fazo, to je fazo med posamičnimi izbruhi, ko je koža pomirjena. Za otroka in starše je najbolj obremenjujoča akutna faza. 

Srbečica lahko postane tako intenzivna, da otrok ponoči ne more spati. Tudi podnevi je običajno otrok razdražen, nejevoljen. Večina staršev tako kot vi občuti potrtost in nemoč, kako sploh še pomagati otroku.

Za vse otroke z atopijskim dermatitisom je zelo pomembna pravilna nega kože. Otroka vsak dan oprhamo ali skopamo, kopel naj traja največ 20 minut. 

Zelo pomembna je pravilna nega kože.

Za umivanje uporabljamo sintetična (sindet) mila. Po kopanju kožo celega telesa čim prej namažemo z negovalno kremo. Če je koža v fazi poslabšanja, je treba začasno uporabiti tudi zdravilno kremo, ki jo predpiše zdravnik. 

V tej fazi moramo kožo tudi čez dan večkrat navlažiti z negovalno kremo, otrok naj bo namazan vsaj trikrat dnevno. Dodatno se je treba izogibati morebitnim alergenom, mehčalcem. 

Oblačila naj bodo bombažna, mehka. Ob močnem srbenju lahko uporabite tudi antihistaminike. 


Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Naša družina (10/2022). 

Kupi v trgovini

Mladina
Višnjin dnevnik: Okameneli živalski vrt
Za otroke
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh