Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Aung San Suu Kyi: prvo sporočilo za javnost po aretaciji

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 11. 12. 2022 / 18:50
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.12.2022 / 20:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Aung San Suu Kyi: prvo sporočilo za javnost po aretaciji
Strmoglavljena predsednica mjanmarske vlade in Nobelova nagrajenka za mir Aung San Suu Kyi. FOTO: Wikipedia

Aung San Suu Kyi: prvo sporočilo za javnost po aretaciji

Nobelova nagrajenka za mir Aung San Suu Kyi iz Mjanmara je prvič po svojem strmoglavljenju in zaprtju februarja 2021 spregovorila o razmerah v svoji državi: »Prosim, povejte vsem resnico o Mjanmaru. Zamolčali so nas, a vi lahko govorite,« je 77-letna voditeljica sporočila prek Seana Turnella, avstralskega ekonomista, ki ga je hunta izpustila iz zapora. O dogodku je na svoji spletni strani poročala organizacija Myanmar Peace Monitor.

58-letni Turnell je bil gospodarski svetovalec odstavljene predsednice mjanmarske vlade Suu Kyi, po državnem udaru pa je bil aretiran. Nazadnje sta se videla pred približno dvema mesecema, ko je bila Suu Kyi obsojena na tri leta zapora zaradi »izdaje skrivnosti«, navaja Myanmar Peace Monitor. »Izrazila je tudi, kako ponosna je, predvsem na mlade Mjanmarčane,« je dejal Turnell; in še: »Resnično je bila ponosna na to, kako so se ljudje pripravljeni braniti in boriti za demokracijo ter razmišljati o prihodnosti Mjanmara.«

Po vrnitvi v Avstralijo je Turnell predstavnikom medijev spregovoril o nečloveških razmerah v mjanmarskih centrih za pridržanje.

Turnella je hunta sredi novembra v okviru amnestije po 650 dneh pripora izpustila iz zapora, skupaj z nekdanjo britansko veleposlanico v Mjanmaru Vicky Bowman ter japonskim časnikarjem in ustvarjalcem dokumentarnih filmov Torujem Kuboto. Po vrnitvi v Avstralijo je Turnell predstavnikom medijev spregovoril o nečloveških razmerah v mjanmarskih centrih za pridržanje. Prva dva meseca v zaporu je preživel v samici, v celici brez oken in postelje. Sredi sobe je bil le stol, ki je bil pritrjen na tla.

Protestniki zahtevajo izpustitev strmoglavljene predsednice vlade. FOTO: Wikipedia

Med zaslišanji, ki so jih pogosto izvajali sredi noči, je imel zvezane roke in noge. Po premestitvi v zloglasni zapor Insein je bil izpostavljen vetru in slabemu vremenu, podganam in škorpijonom. Večkrat se je okužil s koronavirusno boleznijo in pogosto je imel želodčne težave zaradi pomanjkanja sanitarij in higienskih pogojev prehranjevanja. Do 50 zapornikov je moralo jesti iz istega umazanega vedra.

Po podatkih združenja za pomoč političnim zapornikom v Burmi je od državnega udara leta 2021 v policijskem ali vojaškem priporu umrlo najmanj 73 zapornikov.

Organizacije za človekove pravice so se že večkrat pritožile nad nečloveškimi pogoji za pridržane v Mjanmaru. Po podatkih združenja za pomoč političnim zapornikom v Burmi je od državnega udara leta 2021 v policijskem ali vojaškem priporu umrlo najmanj 73 zapornikov. Po navedbah visokega komisarja Združenih narodov za človekove pravice je vojska odtlej zagrešila vse vrste grozodejstev, ki bi jih lahko označili za zločine proti človeštvu in vojne zločine.

Kupi v trgovini

Vsi smo bratje – Fratelli tutti
Cerkveni dokumenti
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh