Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Še tri leta zapora za Aung San Suu Kyi

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 02. 09. 2022 / 14:45
Oznake: Družba, Nemiri, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 02.09.2022 / 14:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Še tri leta zapora za Aung San Suu Kyi
Aung San Suu Kyi s papežem Frančiškom FOTO: Vatican Media

Še tri leta zapora za Aung San Suu Kyi

Odstavljena voditeljica mjanmarske vlade Aung San Suu Kyi je bila zaradi domnevne goljufije na splošnih volitvah leta 2020 obsojena še na tri leta zaporne kazni.

Skupaj s 17 leti zapora zaradi prejšnjih obsodb 77-letni Nobelovi nagrajenki za mir zdaj grozi do 20 let zapora, danes poročajo neodvisni mjanmarski spletni mediji. Ker postopek proti odstavljeni voditeljici poteka za zaprtimi vrati, njeni odvetniki pa ne smejo govoriti z mediji, več podrobnosti o njenih obtožbah ni znanih. 

Aung San Suu Kyi je v priporu že od začetka lanskega leta, ko je vojska strmoglavila njeno vlado, v samici pa od junija letos. Po vojaškem udaru februarja 2021 je sprva nekaj časa preživela v hišnem priporu.

 Vicky Bowman je bila v letih med 2002 in 2006 veleposlanica Združenega kraljestva v Mjanmaru.

Leto dni zapora za nekdanjo britansko veleposlanico

Sodišče pod nadzorom vojaške hunte pa je danes obsodilo tudi britansko veleposlanico Vicky Bowman in njenega mjanmarskega soproga Hteina Lina na enoletno zaporno kazen zaradi kršitve zakonodaje o priseljevanju. Bowmanova in njen mož sta bila 24. avgusta aretirana na svojem domu v Yangonu, ker se naslov, na katerem sta živela, ni ujemal s tistim, ki ga je navedla na obrazcu za registracijo tujcev, soproga, uglednega mjanmarskega umetnika, pa so aretirali, ker ji je pri tem pomagal.

Sedanja direktorica Centra za odgovorno poslovanje v Mjanmaru je bila v letih med 2002 in 2006 veleposlanica Združenega kraljestva v Mjanmaru. Njen mož Htein Lin je bil leta 1998 zaprt zaradi kritiziranja takratne hunte, iz zapora je bil izpuščen leta 2004. Bowmanova in Htein Lin sta se poročila leta 2006.

Kupi v trgovini

Nebeški človek
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh