Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mjanmar: Aung San Suu Kyi pred sodiščem

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 15. 06. 2021 / 05:54
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 15.06.2021 / 11:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mjanmar: Aung San Suu Kyi pred sodiščem

Mjanmar: Aung San Suu Kyi pred sodiščem

Obtožnica jo bremeni šestih prekrškov, od kršenja protikoronskih ukrepov do državne izdaje.

Aung San Suu Kyi s papežem Frančiškom FOTO: Vatican Media

V Mjanmarju se prihodnji teden začne sodni postopek vojaške hunte proti odstavljeni predsednici tamkajšnje vlade Aung San Suu Kyi, poroča avstrijski Kathpress. 75-letna državna svetnica in predsednica stranke »Nacionalna liga za demokracijo« je obtožena šestih kršitev zakona, od kršenja protikoronskih ukrepov in nezakonitega uvoza šestih radiotelefonov do korupcije, pozivanja k vstaji in izdaje državnih skrivnosti.

Sodišče je napovedalo, da želi postopek zaključiti v 180 dneh, je za neodvisni mjanmarski informacijski portal Irrawaddy pojasnil U Khin Maung Zaw, vodja odvetniške ekipe Aung San Suu Kyi. Obravnava glede treh obtožnic se začne v ponedeljek, druga glede naslednjih dveh pa prihodnji torek. Minuli petek so Aung San Suu Kyi obtožili še enega primera domnevne korupcije: sprejela naj bi podkupnino v višini 600.000 ameriških dolarjev in enajst kilogramov zlata.

Mjanmarska hunta: očitno kršenje človekovih pravic

Aung San Suu Kyi je od vojaškega udara v letošnjem februarju v hišnem priporu na neznanem kraju. Od aretacije se je smela doslej le dvakrat osebno srečati s svojimi odvetniki.

Vojaška hunta v Mjanmarju je od udara naprej vsak dan priča številnim protestom v državi. Vojska in policija se nad protestnike spravljata tudi z nasiljem. Po navedbah aktivistov je bilo od začetka nemirov ubitih več kot 850 civilistov. Do vojaškega udara so kritične tudi številne krščanske organizacije, ki hunto obtožujejo predvsem skrajno nečloveškega odnosa do tamkajšnje etnične manjšine Rohinj.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh