Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Avstralija v ognjenih zubljih

Objava: 09. 02. 2009 / 15:03
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Avstralija v ognjenih zubljih

Po poročanju svetovnih agencij se Avstralija v teh dneh sooča z najhujšimi požari v svoji zgodovini. Severovzhodno od Melbourna je ogenj od sobote zahteval že 130 življenj. Cerkveni predstavniki so prebivalce v ponedeljek pozvali k darovanju krvi in denarja, da bi s tem pomagali prizadetim v katastrofi. Med uničenimi zgradbami je tudi veliko cerkva različnih veroizpovedi.

Melbournški katoliški nadškof Denis Hart je 'globoko šokiran ob izgubi tolikih življenj', anglikanski nadškof Philip Freier pa je dodal, da 'v tem težkem obdobju potrebujemo vso našo vero in vzdržljivost za medsebojno pomoč'.

Strokovnjaki so nekatere požare označili za samovžige, nekaj pa je bilo tudi podtaknjenih. Plameni so zravnali z zemljo cele okraje. Avstralska vlada je izjemno zaskrbljena zaradi morebitnega ponovnega divjanja plamenov, saj so gasilci, vojaki in prostovoljci že močno izčrpani in na koncu svojih moči. Bolnišnice v Melbournu skorajda več nimajo prostora za vse prizadete, ponekod pa že pohajajo zaloge morfija.

Zdravniki pričakujejo še več smrtnih žrtev, saj nekateri bolniki na oddelkih intenzivne nege opeklin ne bodo preživeli. Ostali pa bodo potrebovali vsaj šest mesecev, da si bodo opomogli od hudih poškodb.

Sožalje za vsaj 200 mrtvih, kot kažejo zadnji podatki, in za številne prizadete zaradi najhujših požarov v zgodovini je Avtralcem v posebnem telegramu izrekel tudi papež Benedikt XVI. Vsem žrtvam katastrofe je obljubil svojo molitve, mrtve pa priporočil božji ljubezni.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh