Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Avstrija zapira državo za necepljene proti covidu-19

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 14. 11. 2021 / 16:43
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.11.2021 / 16:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Avstrija zapira državo za necepljene proti covidu-19
Splošnega zaprtja in s tem solidarnosti z necepljenimi v Avstriji tokrat ne bo FOTO: Pixabay

Avstrija zapira državo za necepljene proti covidu-19

V Avstriji v boju proti četrtemu valu koronaepidemije s ponedeljkom zapirajo državo za vse necepljene proti koronavirusni bolezni.

To pomeni, da bodo necepljeni lahko svoj dom zapustili le za nujne opravke, obisk pri zdravniku in odhod na delo, je po sestanku z glavarji zveznih dežel po navedbah STA sporočil avstrijski kancler Alexander Schallenberg.

Po kanclerjevih besedah je stanje resno, odločitev so sprejeli s težkim srcem, toda po njegovem mnenju je žal nujna. Schallenberg je še poudaril, da je v državi ključno zagotoviti višjo stopnjo precepljenosti. Če bo stopnja cepljenja ostala takšna, kot je, tako avstrijski kancler, »se bomo še naprej vrteli v začaranem krogu«. Precepljenost v Avstriji je trenutno razmeroma nizka, polno cepljenih je le 65 odstotkov prebivalcev, kar je že v petek Schallenberg označil kot »sramotno nizko«.

Odločitev o zaprtju bo na začetku veljala deset dni.

Odločitev o zaprtju bo na začetku veljala deset dni, po navedbah avstrijskih medijev pa zadeva okoli dva milijona ljudi. Dostop do javnih krajev bodo torej od jutri naprej imeli le tisti, ki bodo imeli dokazilo o cepljenju ali prebolelosti koronavirusne bolezni, ne pa tudi osebe, ki so zgolj testirane. Kdor ni cepljen, bo lahko svoj dom zapustil le zaradi nujnih opravkov, odhoda v službo, za sprehod ali obisk zdravnika. Novi ukrepi pa ne bodo veljali za šole, kjer bo pouk ob testiranju potekal kot doslej, je zagotovil Schallenberg.

Omejitve, ki so lani veljale za vse, bodo zdaj torej veljale le za necepljene. Splošnega zaprtja in s tem solidarnosti z necepljenimi tokrat ne bo in ga ne sme biti, je že v petek ob napovedi ukrepa poudaril avstrijski kancler, saj necepljeni po njegovih besedah ne morejo prelagati odgovornosti na cepljene.

Kdor bo kršil ukrepe, tvega kazen 500 evrov.

Policija v Avstriji načrtuje posebne patrulje, ki bodo nadzorovale spoštovanje predpisov. Kdor bo kršil ukrepe, tvega kazen 500 evrov, tisti, ki bodo zavrnili sodelovanje pri nadzoru spoštovanja ukrepov, pa 1.450 evrov kazni. Cilj novih ukrepov je povečati pripravljenost za cepljenje in zmanjšati socialne stike za približno 30 odstotkov.

Necepljeni so se že doslej soočali s strogimi omejitvami, ki so začele veljati v začetku novembra. Na delovnem mestu je veljalo pravilo 3G oziroma PCT, v javnem življenju pa pravilo 2G oziroma PC.

V Avstriji število okužb z novim koronavirusom v zadnjih dneh hitro narašča. Sedemdnevna stopnja okužb na 100.000 prebivalcev v Avstriji se je povečala na približno 815. Med necepljenimi je sedemdnevna stopnja okužb na 100.000 prebivalcev več kot 1.700.

Nalaganje
Nazaj na vrh