Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Koronaokužbe po Evropi: v Avstriji porast, v VB upad, protesti na Nizozemskem

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 13. 11. 2021 / 19:16
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.11.2021 / 19:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Koronaokužbe po Evropi: v Avstriji porast, v VB upad, protesti na Nizozemskem
Epidemiološke razmere v Evropi so še vedno zelo resne FOTO: Tatjana Splichal

Koronaokužbe po Evropi: v Avstriji porast, v VB upad, protesti na Nizozemskem

Epidemiološke razmere v Evropi so zelo resne, kljub temu pa ponekod vsaj trenutno beležijo upadanje števila okužb z novim koronavirusom.

V Avstriji znova rekordno število novih okužb

V Avstriji so včeraj znova zabeležili rekordno število novih okužb s koronavirusom. Po navedbah STA so jih našteli 13.152, kar je precej več kot v minulih dneh, zabeležili pa so tudi 48 novih smrtnih žrtev koronavirusne bolezni.

Pojavnost okužb v Avstriji je še vedno občutno manjša kot v Sloveniji.

Povprečno so v Avstriji v zadnjih dneh našteli nekaj več kot 10.000 novih okužb. Rekorden je bil doslej četrtek, ko so našteli 11.975 novih primerov okužbe. Močno se je že zvišala tudi sedemdnevna stopnja okužb na 100.000 prebivalcev, ki je zdaj prvič višja od 800 - na 814,6. To je sicer še vedno precej manj od Slovenije, kjer je 14-dnevna pojavnost višja od 1.900 primerov okužbe na 100.000 prebivalcev.

Velika Britanija beleži nekoliko nižje število okužb z novim koronavirusom 

Število okužb v Združenem kraljestvu pa trenutno nekoliko upada, čeprav je še vedno precej visoko. V tednu do 6. novembra je imela koronavirusno bolezen približno ena od 60 oseb v britanskih gospodinjstvih, kar pa je manj kot teden pred tem, ko je bila z virusom okužena ena od 50 oseb.

Število okužb v Veliki Britaniji je kljub trenutnemu upadu še vedno visoko.

Število okužb v Veliki Britaniji je kljub temu še vedno visoko. Z virusom je namreč okuženih približno 925.400 prebivalcev, kar je zgolj nekoliko manj, kot so strokovnjaki ocenjevali za vrhunec drugega vala epidemije v začetku januarja.

Statistični podatki kažejo, da so se stopnje okužb v Angliji v zadnjem tednu znižale v vseh starostnih skupinah, razen v starostni skupini od 17 do 24 let in v starostni skupini od 35 do 49 let. Stopnja je ostala najvišja za starostno skupino od 11 do 16 let in je 4,8-odstotna.

Na Nizozemskem protesti proti novemu zaprtju države

V nizozemskem mestu Haag pa so včeraj priredili množične proteste zaradi napovedane uvedbe novih strogih ukrepov za zajezitev koronaepidemije in delnega zaprtja države. Po navedbah STA so se protesti proti večeru sprevrgli v nasilje, pridržanih je bilo najmanj pet protestnikov. Ti naj bi v policiste metali kamenje in pirotehnične izdelke, policisti pa jih tudi obtožujejo, da med dogodkom niso upoštevali njihovih navodil.

Protesti so se začeli kmalu po tem, ko je nizozemski premier Mark Rutte napovedal nove stroge ukrepe za zajezitev epidemije koronavirusne bolezni. Ti začnejo veljati danes in bodo trajali najmanj tri tedne. Pristojne oblasti zagotavljajo, da so omejitve javnih zbiranj in gibanja potrebne zaradi visoke stopnje okužb in preobremenjenosti zdravstvenega sistema.

Omejitve javnih zbiranj in gibanja na Nizozemskem so potrebne zaradi visoke stopnje okužb in preobremenjenosti zdravstvenega sistema.

Gostinski lokali in supermarketi se bodo morali od danes naprej zapreti do 20. ure, vse druge trgovine že do 18. ure. Znova se uvaja pravilo vsaj 1,5 metra medsebojne razdalje, Nizozemci bodo znova delali od doma, na dan pa jih bodo lahko obiskale največ štiri osebe. Na športnih dogodkih ne bo gledalcev. Šole vendarle ostajajo odprte.

Kot spominjajo pri STA, so na Nizozemskem sicer epidemiološke ukrepe občutno sprostili šele v letošnjem septembru.

Nalaganje
Nazaj na vrh