Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Avstrijski škofje nasprotujejo priznanju istospolnega partnerstva

Objava: 23. 11. 2009 / 10:46
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Avstrijski škofje nasprotujejo priznanju istospolnega partnerstva

Določbe v novi zakonodaji označujejo kot 'neprimerne in nepotrebne'

Avstrijska škofovska konferenca se je odzvala na novo zakonodajo, ki priznava istospolno partnerstvo, in nove zakonske določbe označila kot ‘neprimerne in nepotrebne, saj obstoječi predpisi že dovolj ščitijo pravice istospolnih partnerjev’ v republiki Avstriji.

Novi avstrijski zakon, ki bo v veljavo stopil s 1. januarjem 2010, istospolnim partnerjem omogoča uradno prijavo njihove zveze v javnem registru, čeprav ne dovoljuje obreda sklenitve zakonske zveze na matičnem uradu. Partnerji lahko prevzamejo priimek drug drugega, še vedno pa jim ne bo omogočena umetna oploditev in posvojitev otrok.

Novi zakon predpisuje pravice za istospolne partnerje na področju davkov, dedovanja, pokojnin in preživnin, vendarle pa je v zakonu še 37 drugih pravic, ki so namenjene le poročenim heteroseksualnim parom.

Predsednik Avstrijske škofovske konference, dunajski nadškof Christoph Schönborn, je v izjavi za medije povedal, da je pozitivni vidik novega zakona v tem, ker ne izenačuje ‘registriranih zvez’ s pravimi zakonskimi zvezami. Kljub temu pa, dodaja kardinal Schönborn, ima novi zakon lahko nepredvidljive posledice za celotno družbo.

Čeprav je avstrijski zakon v primerjavi s podobnimi zakoni v ostalih evropskih državah še vedno precej omejevalen, so avstrijski škofje izrazili zaskrbljenost, da ‘trenutni osnutek omogoča temelje za razvoj, ki bo na koncu vodil v popolno enakopravnost ‘registriranih zvez’ s tradicionalnimi zakoni’.

Na fotografiji: kardinal Christoph Schönborn

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh