Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Babilonski kaldejski patriarhat odslej Bagdadski kaldejski patriarhat

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 22. 02. 2022 / 15:19
Oznake: Cerkev, Religija, Svet, Škof
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 22.02.2022 / 15:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Babilonski kaldejski patriarhat odslej Bagdadski kaldejski patriarhat
Bagdadski kaldejski patriarh kardinal Raphaël Louis I. Sako. FOTO: Vatican Media

Babilonski kaldejski patriarhat odslej Bagdadski kaldejski patriarhat

Papež Frančišek je sprejel odločitev kaldejske sinode, da se Babilonski kaldejski patriarhat preimenuje v Bagdadski kaldejski patriarhat.

Omenjena odločitev o preimenovanju je bila po navedbah Radia Vatikan sprejeta med kaldejsko sinodo, ki je zasedala avgusta 2021 v Bagdadu. Prošnjo za odobritev je papežu posredoval kaldejski patriarh, kardinal Raphaël Louis I. Sako.

Ime »babilonski« so zamenjali, ker ni zadostnih zgodovinskih dokazov, ki bi patriarhat povezovali z Babilonijo.

Kot so pojasnili na patriarhatu, so ime »babilonski« zamenjali, ker ni zadostnih zgodovinskih dokazov, ki bi patriarhat povezovali z Babilonijo. Babilonija je bila glavno mesto Babilonskega cesarstva, »nikoli pa ni bila sedež škofije ali patriarhata«. Od združitve z Rimom leta 1553 je patriarh imel naziv »patriarh kaldejske Cerkve«, njegov sedež pa je bil skozi stoletja v različnih mestih: Diyarbakiru, Sa'radu, Jaziri, Mosulu in nazadnje Bagdadu, kjer je še danes. Naziv »babilonski« je imenu dodal patriarh Youssef III. šele leta 1724, ki je imel sedež v Diyarbakiru, današnji Turčiji, vendar brez trdne cerkvene podlage.

Sedež Kaldejskega patriarhata torej nikoli ni bila Babilonija in ker je sedež trenutno v Bagdadu, je sinoda sprejela odločitev, da se preimenuje v Bagdadski kaldejski patriarhat. Odločitev je rezultat dolgotrajne prenove kaldejske Cerkve, ob čemer pa si njeni člani prizadevajo za ohranitev svoje pristne dediščine.

Nalaganje
Nazaj na vrh