Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bahrajnski forum za dialog: papež pozval k enakopravnosti žensk [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 04. 11. 2022 / 11:45
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.11.2022 / 12:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bahrajnski forum za dialog: papež pozval k enakopravnosti žensk [VIDEO]
Papež je na sklepni slovesnosti kongresa pozval k spravi med Vzhodom in Zahodom ter h končanju sporov po vsem svetu. FOTO: Vatican Media

Bahrajnski forum za dialog: papež pozval k enakopravnosti žensk [VIDEO]

Papež Frančišek se je drugi dan obiska v Bahrajnu udeležil sklepnega dogodka »Bahrajnskega foruma za dialog« in zbrane udeležence med drugim pozval k še večjim prizadevanjem za spoštovanje človekovih pravic.

V današnjem nagovoru visokim verskim predstavnikom je sveti oče pozval tudi k večjemu priznanju žensk »pri izobraževanju, delu ter uveljavljanju njihovih socialnih in političnih pravic«. Dobra izobrazba in vzgoja, ki spodbuja medsebojno razumevanje, sta način za »osvoboditev od zgodovinske in družbene dediščine«, tako papež Frančišek.


Odgovornost verstev je tudi, da »resnično pripravijo prostor za druge« in se ne zgolj označujejo za strpne«, je papež pojasnil na sklepni slovesnosti medverskega kongresa. Pri tem se je tako kot sinoči zavzel za »resnično versko svobodo« brez zunanjih omejitev. Samo pravica do svobodnega izpovedovanja vere namreč ne zadošča.

Papež Frančišek, bahrajnski kralj in kardinal Pietro Parolin. FOTO: Vatican Media

Papež zavrača diskriminatorno uporabo izraza manjšine

Voditelj Katoliške cerkve je pozval tudi k »polnovrednemu državljanstvu« za spoštljivo in zakonito sobivanje ter ob tem odločno zavrnil »diskriminatorno uporabo izraza manjšine«: ta zasaja občutek osamljenosti in manjvrednosti ter pripravlja teren za sovražnost in nesoglasja.

Bahrajn vodi razmeroma liberalno versko politiko, vključno s priznavanjem državljanskih pravic posameznim kristjanom.

Frančišek je v svojem nagovoru večkrat omenil izjavo Kraljevine Bahrajn: dokument, ki ga je kralj podpisal leta 2017, je neke vrste izjava o nameri, v kateri je recimo podprta določena stopnja verske svobode. Islamska država vodi razmeroma liberalno versko politiko, vključno s priznavanjem državljanskih pravic posameznim kristjanom. Kljub temu pa je država večkrat tudi tarča mednarodnih kritik zaradi kršenja temeljnih človekovih pravic.

Prizorišče današnjega dogodka. FOTO: Vatican Media

Za spravo med Vzhodom in Zahodom

Papež Frančišek je na sklepni slovesnosti kongresa na trgu Al Fida v neposredni bližini kraljeve palače pozval k spravi med Vzhodom in Zahodom ter h končanju sporov po vsem svetu. Trenutne razmere je primerjal z »dramatično otročjim scenarijem«: na »vrtu človeštva se nekaj vplivnih ljudi igra z ognjem, z raketami in bombami, z orožjem, ki povzroča solze in smrt ter skupni dom prekriva s pepelom in sovraštvom«. Frančišek je posebej verske voditelje pozval, naj bodo zgled in si konkretno prizadevajo za edinost in mir.

Vere ne bi smeli zlorabljati za spodbujanje nacionalističnih in ideoloških čustev.

Bahrajnski kralj Hamad bin Isa Al Chalifa je pred tem pozval h končanju vojne v Ukrajini. Dejal je, da je treba začeti resna pogajanja v korist celotnega človeštva. Veliki imam kairske univerze Al-Azhar Ahmed al-Tayyeb je sledil temu pozivu in »odsotnost pravičnosti« kot »božanskega zakona« razglasil za vzrok zla v svetu.

Predvsem na Zahodu filozofske teorije podpirajo »te tragedije in katastrofe«, kot sta globalizacija in spopad civilizacij. Sunitski učenjak je zahodne politike označil za »neučinkovite« pri reševanju mednarodnih kriz. Medtem ko »Zahod potrebuje modrost Vzhoda, njegove religije in moralne vrednote«, ljudje na Vzhodu potrebujejo »nov pogled na Zahod, prežet s pravičnostjo in ljubeznijo do bližnjega«. Islamske učenjake je pozval k dialogu, predvsem znotraj islama. Veliki imam je še dejal, da vere ne bi smeli zlorabljati »za spodbujanje nacionalističnih in ideoloških čustev«.

Papež in bahrajnski kralj v pogovoru. FOTO: Vatican Media

Srečanje s Svetom islamskih starešin

Okvir nagovorov je bil dvodnevni »Bahrajnski forum za dialog: Vzhod in Zahod za človeško sožitje«, ki ga je organiziral vrhovni svet za islamske zadeve v Bahrajnu v sodelovanju z islamskim svetom starešin, s katerim se bo papež danes srečal še enkrat.

Na forumu so spregovorili tudi o vlogi verskih voditeljev pri premagovanju trenutnih izzivov in medverskem dialogu za svetovni mir.

Carigrajski ekumenski patriarh Bartolomej I., predsednik katoliške Skupnosti sv. Egidija Marco Impagliazzo, rabin David Rosen in predstavnik ruskega pravoslavnega patriarhata so med drugim spregovorili o temah, kot sta vloga verskih voditeljev pri premagovanju trenutnih izzivov in medverski dialog za svetovni mir.

Vloga verskih voditeljev je v današnjem svetu zelo pomembna. FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek, bahrajnski kralj in veliki imam al-Tayyeb. FOTO: Vatican Media

Sproščen pogovor med udeleženci foruma. FOTO: Vatican Media

Nalaganje
Nazaj na vrh