Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Balončki za umrle dojenčke

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 16. 10. 2014 / 10:39
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Balončki za umrle dojenčke

Balončki za umrle dojenčke

Društvo Solzice je v sredo, 15. oktobra 2014, s zaznamovalo mednarodni dan otrok, ki so umrli med nosečnostjo ali kmalu po rojstvu.
Društvo Solzice je v sredo, 15. oktobra 2014, s spominskim srečanjem zaznamovalo mednarodni dan otrok, ki so umrli med nosečnostjo ali kmalu po rojstvu. Na pokopališčih oziroma spominskih parkih v Postojni, Ljubljani, Mariboru in Novem mestu so se zbrale družine istočasno, ob 17. uri. Društvo je razdelilo balone, ki so jih spustili v nebo in se tako spomnili otrok, ki jim ni bilo dano zaživeti.

V Postojni je v spominskem parku Zvezdice umrlim dojenčkom namenil besedo župnik, ki je zanje tudi molil. Osebje iz porodnišnice pa je podarilo cvetje. Otrokom so na spominskih slovesnostih tudi zapeli. V Ljubljani je v Parku zvončkov zapela Poloan Furlan, v mariborskem spominskem parku Polje belih vrtnic pa Barbara Gabrielle.

Društvo Solzice je nastalo na pobudo staršev, ki so izgubili otroka med nosečnostjo ali kmalu po porodu. Do zdaj v Sloveniji ni bilo nikogar, ki bi staršem pomagal prebroditi izgubo, zdaj pa so to nalogo prevzele Solzice. »Otroci umrli med nosečnostjo in novorojenčki, ki umrejo kmalu po porodu, so tako majhni in tako kratek čas so med nami, da bi jih najraje čim prej pozabili. Njihova smrt je za starša izredno boleča, očetje to bolečino preživljajo po svoje, pri materi pa se občutku nenadomestljive izgube prilepi še občutek, da je odpovedala kot nosilka življenja,« pravi predsednica društva Petra Urek.


"Kam naj skrijem bolečino, ki mi dan temni. Kdo obarval bo sivino, srečo vrnil mi? Tam, kjer grobek bel počiva, rožice cveto. Moje jih oko zaliva kot oblak nebo ..."

Društvo pomaga žalujočim staršem in njihovim družinam v težkem obdobju, jih seznanja s pravicami, posreduje stike z institucijami, na katere se lahko zanesejo, organizira srečanja in predavanja, pripravlja pa tudi publikacije, med drugim so izdali tudi knjigo Prazna zibka, strto srce. »Zavedamo se, da je knjiga samo ena izmed možnih oblik pomoči, toda namen društva je posredovanje tudi drugih načinov. Skupaj z Slovenskim društvom hospic bomo organizirali v Mariboru in Ljubljani skupine za podporo žalujočim staršem. Prav tako si želimo, da bi nas pri tem podprli strokovnjaki (zdravniki, psihologi, sociologi …),« je o načrtih društva Solzice povedala Petra Urek. Član društva lahko postane vsak, ki je tako ali drugače povezan z otroki umrlimi med nosečnostjo ali kmalu po porodu.


V medijih se o žalovanju za nerojenimi ali komaj rojenimi otroki do zdaj ni govorilo.


Fotografije: Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh