Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Banka Slovenije sprošča omejitve glede kreditiranja. Res lažje do prve nepremičnine?

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 01. 07. 2022 / 11:46
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.07.2022 / 12:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Banka Slovenije sprošča omejitve glede kreditiranja. Res lažje do prve nepremičnine?
Banka Slovenije želi z ukrepom dostop do posojil omogočiti tudi tistim, ki bi si želeli kupiti prvo nepremičnino, a tega zaradi svojih plač in pogojev kreditiranja niso mogli storiti. Foto: Pixabay

Banka Slovenije sprošča omejitve glede kreditiranja. Res lažje do prve nepremičnine?

Banka Slovenije je z današnjim dnem odpravila nekatere omejitve, s katerimi je zlasti tistim z najnižjimi prihodki preprečevala nakup nepremičnin. Ti so se morali zato zatekati na najemni trg, kjer so najemnine plačevali tistim, ki so si s temi dohodki morda kupili že drugo ali tretjo nepremičnino.

Novembra 2019 sprejete omejitve pri kreditiranju prebivalstva so že v začetku sprožile ogorčen odziv tako pri bankah kot tudi kreditojemalcih in politikih, saj so velikemu delu prebivalstva močno zaprle dostop do bančnih kreditov. Zaradi trenutnih razmer pa so se v Banki Slovenije odločili, da nekatere omejitve še nekoliko zaostrijo, spet druge pa celo nekoliko omilijo. Novi ukrepi, sprejeti aprila, so začeli veljati danes.

Omejevanje kreditne sposobnosti bo drugačno

Doslej je veljalo, da je moralo potrošniku po plačilu obroka kredita na bančnem računu ostati vsaj 76 odstotkov minimalne bruto plače in znesek, ki se je smatral kot potreben za preživljanje vzdrževanih družinskih članov. Tako je moralo potrošniku po poplačilu obroka kredita na računu ostati vsaj 817 evrov in še dodatnih 249 evrov na vsakega vzdrževanega družinskega člana.

Ta odstotek se po novem postavlja na 67 odstotkov, vendar pa sme banka podeliti največ 10 odstotkov kreditnih poslov v posameznem četrtletju. Ti posamezniki bodo tako lahko plačevali skoraj sto evrov višji obrok in bodo v obdobju dvajsetih let torej lahko plačali skoraj 20.000 evrov višji znesek kredita.

Težje do druge in naslednje nepremičnine

Zaradi povečanih tveganj na nepremičninskem trgu, ki so predvsem posledica visoke rasti cen bivalnih nepremičnin, pa Banka Slovenije uvaja pravilo, da mora potrošnik zagotoviti da bo njegovo lastno financiranje in financiranje s kreditom najmanj v razmerju 30 proti 70 odstotkov. Za tiste, ki prvič rešujejo stanovanjsko vprašanje pa je dovoljeno razmerje 20 proti 80 odstotkov.

Roki ročnosti potrošniških kreditov vse do 10 let

Do sedaj je veljalo, da se potrošniški krediti niso smeli podeljevati za obdobje daljše od 84 mesecev oziroma 7 let. Po novem pa bo to obdobje lahko dolgo tudi do deset let, vendar bo to smelo zajemati največ 15 odstotkov odobrenih kreditnih pogodb.

Kupi v trgovini

Lonček "Love is patient"
Ostalo iz darilnega programa
13,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh