Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cene življenjskih potrebščin na letni ravni za desetino višje

Za vas pišejo:
Katja Zver, Blaž Čermelj
Objava: 30. 06. 2022 / 10:46
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.06.2022 / 12:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Cene življenjskih potrebščin na letni ravni za desetino višje
Plin se je podražil za 49,4 odstotka, toplotna energija za 43,6 odstotka in električna energija za 29,4 odstotka. FOTO: Pexels

Cene življenjskih potrebščin na letni ravni za desetino višje

V Sloveniji so se cene življenjskih potrebščin junija na letni ravni v povprečju zvišale za 10,4 odstotka. Največ so k inflaciji prispevale podražitve naftnih derivatov, hrane in električne energije.

Na mesečni ravni je bila inflacija 2,7-odstotna, po analizi statističnega urada pa so nanjo najbolj vplivali dražja elektrika, počitniški paketi in hrana.

Na letni ravni je na inflacijo najbolj vplival dvig cen energentov. Tekoča goriva so se tako podražila za 54,6 odstotka, plin je dražji skoraj za polovico (49,4 %), toplotna energija za 43,6 odstotka, električna energija pa za 29,4 odstotka.

Močno se je podražila tudi hrana, in sicer za 12,8 odstotka, med njo pa najbolj izrazito cene cene kruha in drugih izdelkov iz žit, in sicer za 16,2 odstotka.

V primerjavi z začetkom leta pa so izrazito cenejše storitve iz skupine komunikacije, ki so se pocenile za 5,3 odstotka.

Najvišja rast prihodkov v energetskih družbah, dodane vrednosti v gostinstvu

V Sloveniji je v lanskem letu poslovalo 185.935 podjetij s tržno dejavnostjo. Njihovi čisti prihodki od prodaje so se v primerjavi s prejšnjim letom zvišali za več kot petino, najbolj so se povečali v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro, kar za 45 %. Druga najvišja rast prihodkov je bila v gostinstvu (30 %), dodana vrednost pa je najbolj narasla na področjih dejavnosti gostinstva; trgovine ter informacijske in komunikacijske dejavnosti, še ugotavljajo v Surs.

Izstopajo podražitve kruha in izdelkov iz žit ter mesa. FOTO: Unsplash

Brezposelnost v evroobmočju upada

Evropski statistični urad Eurostat je danes objavil tudi podatke o majski brezposelnosti. Ta je v Sloveniji 3,9 odstotka, kar je desetinko manj kot prejšnje tri mesece. Hkrati pa je to tudi najnižja stopnja brezposelnosti v zgodovini države.

Najnižjo stopnjo brezposelnosti so maja zabeležili na Češkem (2,5 %), Poljskem (2,7 %) in v Nemčiji (2,8 %), najvišjo pa v Španiji (13,1 %), Italiji (8,1 %) in Grčiji, kjer pa uradni podatki za maj še niso znani. V tej državi je bila brezposelnost aprila kar 12,7-odstotna.

Skupno pa je v EU v tem trenutku brezposelnih kar 13,07 milijona ljudi, od tega 11 milijonov v evrskem območju. Stopnja brezposelnosti ostaja pri 6,1 odstotka, v primerjavi z letom prej pa se je znižala za 1,2 odstotne točke.

Kupi v trgovini

Sodobno gospodarstvo 3
Šolski
34,30€
Nalaganje
Nazaj na vrh