Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Baraga – misijonar in škof med Indijanci

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 01. 03. 2017 / 13:25
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:34
Ustavi predvajanje Nalaganje

Baraga – misijonar in škof med Indijanci

Predstavitev knjige o misijonarju in škofu med severnoameriškimi Indijanci Ireneju Frideriku Baragi.

Knjigo o Baragi so predstavili urednik celovške Mohorjeve Hanzi Filipič, zgodovinar prof. dr. Matjaž Klemenčič in avtorica zgodovinarka Irena Marković.

V torek, 28. februarja, je bila v prostorih Galerije Družina v Ljubljani predstavitev knjige Irenej Friderik Baraga – misijonar in škof med Otavci in Očipvejci. Napisala jo je zgodovinarka Irena Marković, izdala pa celovška Mohorjeva založba in Slovenski narodopisni inštitut Urban Jarnik iz Celovca.

Knjiga Irene Markovič o severnoameriških indijanskih plemenih, za katere je skrbel Irenej Friderik Baraga, je v slovenskem prostoru prva, ki obrav­nava ta severnoameriška indijanska plemena na znanstven način in ki v slovenskem prostoru postavlja Baragovo misijonsko delovanje od 30. do 60. let 19. stoletja v okvir ameriške zgodovine in v ameriški prostor ter postavlja okvire misijonskega delovanja slovenskih duhovnikov med ame­riškimi Indijanci tudi v prostor takratne habsburške monarhije, saj eno od pod­poglavij knjige obravnava zgodovino in delovanje Leopoldinine usta­nove Avstrijskega cesarstva v podporo ameriškim misijonom. Njen namen je bil pospešiti dejavnost katoliških misijonov v ZDA, vključiti vernike v delo za razširjanje katoliške Cerkve v drugih delih sveta in trajno ohranjati spomin na nekdanjo brazilsko cesarico Leopoldino, po kateri je ustanova dobila svoje ime.

Avtorica je opisala delovanje te ustanove in njenih predhodnic v Franciji in Nemčiji. Ustanova je odigrala pomembno vlogo pri financiranju potovanj in delovanja duhovnikov iz Avstrijskega cesarstva med severnoameriškimi Indijanci. Med njimi so bili številni slo­venski duhovniki, katerih dejavnost je avtorica popisala v celoti, od začetkov njihovega delovanja pa vse do 20. let 20. stoletja.


Prof. dr. Matjaž Klemenčič med predstavitvijo knjige in avtorica zgodovinarka Irena Marković.

Avtorica je popisala zgodovino indijanskih plemen Očipva in Otava od za­četkov njihovega naseljevanja na območju današnje zvezne države Michigan, njihove prve stike s francoskimi misijonarji, trgovci s krznom in kasneje s prvimi belimi naseljenci ter z ameriškimi vladnimi organi.


Avtorica knjige zgodovinarka Irena Marković

V posebnem poglavju je opisan pregled zgodovinskega dogajanja na ameriških tleh od konca 18. stoletja do srede 19. stoletja, kar predstavlja okvir delovanja Ireneja Friderika Barage in drugih misijonarjev. Posebna pozornost je posvečena odnosu ameriških vladnih organov do ameriških Indijancev in načr­tom predsednika Jeffersona pri vzpostavljanju stikov s severnoameriškimi Indi­janci. Največjo pozornost pa je avtorica posvetila sprejemanju Zakona o izse­litvi Indijancev leta 1830 v ameriškem kongresu in njegovemu izvajanju. Leta izvajanja tega zakona – kar je pomenilo nasilni izgon ameriških Indijancev zahodno od reke Misisipi – se časovno prekrivajo z začetki misijonskega delovanja Ireneja Friderika Barage. Uspeh njegovega delovanja se ne kaže le v pokristjanjevanju ameriških Indijancev plemen Otava in Očipva, ampak tudi v njiho­vem prilagajanju belskemu načinu življenja (naučil jih je poljedelstva in življenja v kočah), zaradi česar jih zvezna vlada ni izselila zahodno od reke Misisipi.


Spregovorila je tudi Martina Piko Rustia s Slovenskega narodopisnega inštituta Urban Jarnik v Celovcu, ki je sozaložnik knjige.

Irena Marković je posebno poglavje posvetila življenju in delu Ireneja Friderika Barage. V njem opisuje njegovo mladost, šolanje in leta, ki jih je kot kaplan preživel v Šmartinu pri Kranju in Metliki. Opisala je vzroke za njegov odhod v ZDA ter njegovo delovanje na posameznih misijonskih postajah v današnjih zveznih državah Michigan, Wisconsin in Minnesota, njegovo škofovsko delovanje in tudi njegovo znanstveno in poljudnoznan­stveno delo.

Vsekakor je njegovo najpomembnejšo delo Popis navad in sadershanja In­dijanov Polnozhne Amerike, ki ga je izdal tudi v nemškem, francoskem in an­gleškem jeziku. Poleg tega je napisal slovarja in slovnico otavščine in oči­pvejščine.

Kot je v spremni besedi zapisal zgodovinar in profesor dr. Matjaž Klemenčič, knjiga Irene Marković »vsekakor pomeni velik prispevek k proučevanju zgodovine delovanja Ireneja Friderika Barage, saj njegovo delo umešča v ameriški prostor in v čas njegovega delovanja v ZDA«.

Knjiga je znanstveno delo, napisano po načelih zgodovinske stroke. Na koncu vsebuje tudi seznam uporabljenih virov in literature ter kazali osebnih in zemljepisnih imen.

Foto: I. Ž.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh