Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Baragov dan v Trebnjem

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 26. 06. 2019 / 09:43
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.07.2019 / 11:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Baragov dan v Trebnjem

Baragov dan v Trebnjem

Občina Trebnje je v sodelovanju z župnijo in kulturnim društvom Trebnje tudi letos organizirala tradicionalni Baragov dan.

Občina Trebnje je v sodelovanju z župnijo in kulturnim društvom Trebnje tudi letos organizirala tradicionalni Baragov dan. V petek, 28. junija, je bila najprej maša v župnijski cerkvi Marijinega vnebovzetja, ki jo je daroval domači župnik Jože Pibernik.

Ob vsakoletnih praznovanjih, razstavah, predavanjih in drugih aktivnostih se že tri desetletja spominjajo rojaka Friderika Ireneja Baraga.


Pozdravni nagovor župana Alojzija Kastelica

V zgodovino se je zapisal ne le kot misijonar, ampak tudi kot izreden kulturni delavec, ki se je zavedal, da kljub pritiskom večinskega naroda vsak, še tako majhen narod, potrebuje literaturo v svojem jeziku, saj se z njo potrjuje, z njo in zaradi nje lahko preživi. Širina njegovega duha in delovanja je Slovencem še danes enako pomembna in aktualna.

Okoli 23.000 otrok je spoznalo »indijanskega« škofa Baraga

Po maši je v kulturnem domu sledila slovesna akademija z izbranim kulturnim programom. Slavnostni govor je imel salezijanec Boštjan Jamnik, duhovnik, salezijanec, pedagog, ki je specializiran za delo z mladimi. Odgovoren je za salezijansko mladinsko pastoralo in pisec več publikacij.

Najbolj znan je po tem, da je glavni koordinator za oratorije, ki se vsako leto odvijajo po celi Sloveniji. Zato se jim je zdelo primerno, da ga povabijo, da jim kaj pove o tem, kako se ga je dotaknila osebnost njihovega rojaka, svetniškega kandidata.
Oratoriji se odvijajo po župnijah, lani jih je bilo okoli 290. Udeležilo se jih je okoli 23.000 otrok, za katere je skrbelo 6.500 animatorjev. Ti se že jeseni začnejo pripravljati, da vse poteka brez težav.

Oratorij ima vsako leto vodilno temo oziroma osebnost. Lani je bil to trebanjski slavljenec, misijonar in škof Friderik Irenej Baraga.

Gorečnost po reševanju duš

Boštjan Jamnik je ovrednotil lanski oratorij, ki je bil posvečen njegovi 150. obletnici smrti.


Slavnostni govor je imel salezijanec Boštjan Jamnik.

Dejal je, da je bila tematika povezana z Barago za otroke zelo zanimiva. Zelo lahko jo je bilo predstaviti, otroci pa so uživali ob različnih dejavnostih, povezanih z Indijanci.

»Že od začetka je bilo v nas prisotnega malo strahu, da bi ti 'postranski' liki zasenčili samega Friderika. Kot vsako leto smo tudi tokrat skušali lik predstaviti preko različnih vrednot: odločitev, kultura, krst, nenavezanost in gorečnost.

Zato nam je bilo v veliko veselje gledati in poslušati otroke, ki so občudovali ne le Indijance, temveč se navduševali, čudili, želeli posnemati samega Friderika.



Škofovsko geslo Le eno je potrebno, ki je postalo tudi naslov oratorija, je na nek način postalo njihov moto. Iz tega gesla sije pri Frideriku velika gorečnost po reševanju duš, kar pa gre vedno z roko v roki s celostno pomočjo človeku pri njegovem uresničenju; že tu na zemlji in tudi v večnosti. In to željo po pomoči svojim bližnjim so otroci vzeli kot nekaj samoumevnega.«

Oratorij je bil del dogajanja ob 150. obletnici Baragove smrti

Ko se ozira nazaj na preteklo leto je seveda vesel, da je bil oratorij del velikega dogajanja ob 150. obletnici Baragove smrti in je na svoj način pomagal pri poznavanju tega velikega moža po vsej Sloveniji.


Igral je godalni kvartet Corcuras.

»Če 7.200 animatorjem in 24.500 otrokom prištejemo še vse njihove družine, potem vemo, da so se z njim srečali številne slovenske družine.

Vesel sem tudi, da smo z vašo pomočjo uspeli v priročnik in posledično oratorij vključiti različne elemente, povezane z Baragom: devetdnevnic k Frideriku Ireneju Baragu, molitev za beatifikacijo, ter nekatere odlomke njegovih pisem svoji rodni sestri. Ne smemo pozabiti na založbo Družina, ki je junijsko Mavrico, revijo za otroke, v celoti posvetila tej tematiki.«

Godalni kvartet Corcoras

Za kulturni del je poskrbel godalni kvartet Corcoras (latinsko ime za reko Krko), ki združuje izbrane glasbenike, izhajajoče iz različnih glasbenih okolij. Temu primerna je tudi širina njegovega repertoarja, ki sega od baročnih mojstrovin in izbranega kvartetnega repertoarja 20. stoletja do etnično obarvanih skladb sodobnih slovenskih skladateljev in prefinjenih jazzovskih kompozicij.



Unikaten zvok kvarteta temelji na improvizaciji in ritmični intenzivnosti – to je še posebej izrazito v skladbah Marijana Dovića, napisanih za to specifično zasedbo: Jera Rot in Marijan Dović, violina, Maja Bevc, viola in Ana Arh, violončelo.

V soboto, 29. junija, je bil pohod po Baragovi poti, ki povezuje kraje, povezane z Baragovo mladostjo in odraščanjem: Malo vas, Dobrnič in Vrhtrebnje.

Fotografije: Ivo Žajdela

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh