Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Baragovi dnevi v ZDA

Za vas piše:
Tiskovni urad SŠK
Objava: 07. 10. 2009 / 06:20
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Baragovi dnevi v ZDA

V imenu SŠK se jih je udeležil mag. Igor Luzar

Dne 26. in 27. septembra 2009 so v kraju Marquette v ZDA potekali jubilejni 60. Baragovi dnevi. V imenu Slovenske škofovske konference (SŠK) se jih je udeležil mag. Igor Luzar.

Organizatorji srečanja, ki so povezani v Baragovo združenje, za praznovanje vsako leto izberejo drug kraj. Namen Baragovih dni je, da v vernikih utrjujejo spoznanje o veliki misijonarski dejavnosti prvega škofa v Marquettu, škofa Friderika Ireneja Barage. Dnevi so tudi priložnost za ozaveščanje ter seznanjanje o stanju postopka za Baragovo beatifikacijo ter njeno pospeševanje. Letos se je na dvodnevnem praznovanju zbralo okrog 500 slovenskih rojakov, ki so v Marquette poromali organizirano z avtobusi ali z osebnim prevozom. Iz ZDA so prišli rojaki iz Chicaga, Clevelanda, Milwaukeeja, Minnesote ter nekaterih drugih krajev, iz Kanade so prišli rojaki iz Toronta in Hamiltona, skupine vernikov pa so spremljali duhovniki.

Praznovanje se je v soboto začelo v stolnici sv. Petra v Marquettu z mašo v slovenskem jeziku, ki jo je ob somaševanju osmih duhovnikov daroval Igor Luzar. V letu duhovništva je v homiliji posebej izpostavil vlogo škofa Barage kot duhovnika, škofa, misijonarja in kandidata za svetništvo. Združeni slovenski zbor je skupaj z oktetom Kres iz Cerknice, ki je za to slovesnost prišel iz domovine, med mašo prepeval slovenske pesmi. Praznovanje se je nadaljevalo v dvorani Marquette Armory z družabnim večerom, na katerem je nastopil narodno zabavni ansambel iz Minnesote.

Dvodnevno praznovanje je doseglo vrhunec v nedeljo pri sveti maši v stolnici sv. Petra, ki je potekala v angleškem jeziku in jo je daroval tamkajšnji krajevni škof Aleksander Sample. Z njim so somaševali upokojeni škof Marquetta James Garland, nadškof Elden Curtiss iz Omahe ter škof Robert Donnelly iz Toleda ter nekaj domačih in drugih duhovnikov. Po sveti maši so se udeleženci zbrali v dvorani na banketu, kjer je škof Sample predstavil stanje beatifikacijskega postopka za škofa Barago. Pred kratkim je bil imenovan novi postulator dr. Andrea Ambrosi. Škof Sample je povedal, da je za uspešen zaključek postopka na tej stopnji potrebno samo še priznanje čudeža na Baragovo priprošnjo in da v tej zvezi pristojni že obravnavajo dva prepričljiva čudeža ter upajo, da bosta na Kongregaciji za zadeve svetnikov v Rimu tudi uradno potrjena. Ob sklepu srečanja so slovenskemu duhovniku Jožetu Hribšku, ki že desetletja živi na Floridi in si prizadeva za Baragovo beatifikacijo, podelili tudi Baragovo priznanje.

Izven uradnega dela programa so si slovenski romarji ogledali nekatere misijonske postojanke ob Michiganskem jezeru, ki jih je ustanovil škof Baraga, hišo, v kateri je umrl, ter sedež Baragovega združenja v Marquettu. Romarji so se v teh dneh posebej ustavljali na Baragovem grobu v kripti marquettske stolnice in molili za njegovo beatifikacijo. Leta 2010 bodo Baragovi dnevi v Torontu v Kanadi.

Poročilo je pripravil mag. Igor Luzar.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh