Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Barcelonska Sagrada Familia gotova do leta 2026?

Objava: 26. 09. 2011 / 09:16
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Barcelonska Sagrada Familia gotova do leta 2026?

Temelji za zakristijo so že položeni, pričela so se dela na štirideset metrov visoki kupoli.

Barcelonska bazilika Sagrada Familia naj bi bila zgotovljena med leti 2026 in 2028. Kot so poročali španski mediji, bi bila po besedah predsednika gradbenega sveta, Joana Rigola, dela na 'spravni cerkvi Svete družine' arhitekta Antonia Gaudija (1852-1926), s katere gradnjo so pričeli leta 1882, končana v petnajstih do sedemnajstih letih.

V letošnjem septembru so položili temelje za zakristijo in pričeli z deli na štirideset metrov visoki kupoli. Dela, ki naj bi bila zaključena v dveh do treh letih, pojasnjuje Joan Rigol, so nekakšna 'glavna vaja' za zadnjo veliko gradbeno fazo, ki vključuje ureditev turnov štirih evangelistov ter osrednjega stolpa, posvečenega Jezusu, ki naj bi dosegel končno višino stosedemdesetih metrov. S tem bi barcelonska bazilika Svete družine postala najvišja cerkev na svetu.

Po poročanju španskih medijev se dela na barcelonski znamenitosti, ki je postala že kar nekakšen zaščitni znak mesta, izvajajo brez premora, kljub manjšemu zastoju zaradi požiga v letošnjem aprilu, ko je nek duševno moten moški zanetil ogenj na mašnih oblačilih v zakristiji. Novembra lani je papež Benedikt XVI. Gaudijevo mojstrovino posvetil in jo obenem povzdignil v baziliko.

Bazilika Sagrada Familia sodi med najbolj znane in priljubljene znamenitosti v Španiji. Od leta 2010 so bogoslužja v cerkvi omejena na strogo omejen prostor. Deli cerkve po odločitvi UNESCA od leta 2005 veljajo za svetovno kulturno dediščino. Bazilika je zgrajena v mešanici različnih slogov, novokatalonskega, ki je različica neogotike, secesije in moderne.

Katalonski arhitekt Gaudi je vodenje gradnje bazilike prevzel leta 1883, leta 1926 pa je umrl za posledicami prometne nesreče v neposredni bližini svoje stvaritve. Poleg nedokončane cerkve je naredil načrt za znamenito palačo Guell z istoimenskim parkom in Casa Milo. Svoje delo in talente je vedno postavljal v službo Bogu. Leta 2000 se je v Vatikanu začel postopek za njegovo prištetje k blaženim.

Povezave: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/D71B8EE2BF77C569C1257878003304FA?OpenDocument

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh