Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Barcelonska Sagrada Familia povzdignjena v baziliko

Objava: 08. 11. 2010 / 08:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Barcelonska Sagrada Familia povzdignjena v baziliko

Benedikt XVI. je včeraj posvetil znamenito delo velikega katalonskega arhitekta Antonija Gaudija.

Drugi dan svojega apostolskega obiska v Španiji je papež Benedikt XVI. preživel v Barceloni, kjer je med slovesno sveto mašo posvetil znamenito delo velikega katalonskega umetnika Antonija Gaudija Sagrada Familia in ga povzdignil v baziliko. Po poročanju vatikanskega radia se je sveti oče pred tem sestal s španskim kraljem Juanom Carlosom in njegovo soprogo Sofio, po maši pa je s španskimi verniki zmolil opoldansko molitev angelovega češčenja.

Popoldne si je Benedikt XVI., ki je Španijo obiskal že drugič, ogledal še cerkveni inštitut Obra Nen Deu, center za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, kjer je zdravstvene in duševne pomoči deležnih okoli dvesto petdeset bolnikov, med njimi največ bolnikov z downovim sindromom.

Dopoldanske svete maše v katedrali Sagrada Familia se je po poročanju španske televizije poleg španskega kralja in kraljice udeležilo skoraj sedem tisoč ljudi, medtem ko je slovesnost prek triintridesetih velikih zaslonov na trgu pred baziliko spremljalo dodatnih šestintrideset tisoč vernikov. Nekatere ocene kažejo, da se je na številnih barcelonskih ulicah, kjer so prav tako bili postavljeni veliki zasloni, v času svete maše zbralo okoli pol milijona ljudi, ki so prisluhnili papeževim besedam. S svetim očetom je somaševalo tisoč sto duhovnikov, med njimi številni kardinali, škofje in opati.

Sveti oče je v pridigi spregovoril o nalogi kristjana, da svetu pokaže pravi obraz Boga, ki je ljubezen, ter o pomenu in vrednosti družine, o pomenu ljubezni med enim moškim in eno žensko, ki je temelj človeškega življenja in resnične svobode. Spomnil je na sveto nazareško družino, kateri je Sagrada Familia posvečena, in dejal, da se je ognjišče, ki so ga oblikovali Jezus, Marija in Jožef, od nekdaj razumelo kot ‘šola ljubezni, molitve in dela’. Samo tam, kjer obstajata ljubezen in zvestoba, se rojeva in ohranja resnična svoboda, je pojasnil sveti oče in poudaril, da zato Cerkev poziva k ustreznim ekonomskim in socialnim merilom, da bi ženska lahko našla svojo polno uresničitev doma in na delu, da bi moški in ženska, ki se povežeta v zakon in oblikujeta družino, bila bistveno podprta s strani države, da bi se življenje otrok branilo kot sveto in nedotakljivo od njihovega spočetja naprej, da bi bila rodnost spoštovana, vrednotena in podprta na pravni, socialni in zakonodajni ravni. Cerkev po njegovih besedah nasprotuje vsakemu zanikanju človeškega življenja in zagovarja to, kar na področju družine spodbuja naravni zakon.

Benedikt XVI. je v svoji pridigi izpostavil tudi pomen včerajšnje posvetitve Sagrade Familie, ki se gradi že več kot stoletje, in njenega snovalca Antonia Gaudija imenoval ‘genialni arhitekt in dosleden kristjan, katerega bakla vere je gorela do konca njegovega življenja, bila živeta z dostojanstvom in absolutno strogostjo’. Bazilika Sagrada Familia je po papeževih besedah ‘vidno znamenje nevidnega Boga, kateremu v slavo se dvigajo ti stolpi, loki, ki kažejo absolutnost luči in njega, ki je sam Luč, Visokost in Lepota’. Benedikt XVI. je nadaljeval, da je Gaudi želel združiti svoj navdih, ki ga je dobival iz treh velikih knjig, ob katerih se je hranil kot človek, kot vernik in kot arhitekt: iz knjige narave, knjige svetih spisov in knjige liturgije. Tako je spojil stvarnost sveta in zgodovino odrešenja, kakor je opisana v Svetem pismu in ponavzočena v liturgiji, je povedal papež in dodal, da je Gaudi v to sveto zgradbo vpletel kamne, drevesa in človeško življenje, da bi se tako vse stvarstvo povezalo v božji hvalospev in bi se pred človeka postavila skrivnost Boga, razodetega v rojstvu, trpljenju, smrti in vstajenju Jezusa Kristusa. Gaudi je po papeževih besedah uresničil to, kar je danes ena najpomembnejših nalog: preseči ločitev med človeško zavestjo in krščansko zavestjo, med bivanjem v tem časovno omejenem svetu in odprtostjo v večno življenje, med lepoto stvari in Bogom kot Lepoto.

Papež je pred baziliko Sagrada Familia z zbranimi verniki molil tudi angelovo čaščenje, v nagovoru pa je ponovno spomnil na veselje ob posvetitvi svetišča Sinu Najvišjega, ki je postal človek in za katerega sta v tišini nazareške hiše skrbela Jožef in Marija. Izpostavil je še, da je Gaudi s svojim delom želel vsemu katalonskemu narodu prinesti evangelij.

Sveti oče je na obisku cerkvene ustanove Obra Nen Deu, ki se posveča vzgoji in izobraževanju otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, dejal, da je v času, ko se številne družine spoprijemajo z resnimi finančnimi težavami, potrebno povečati konkretne geste otipljive in stalne solidarnosti do ljudi ter tako pokazati, da je karitativnost značilnost kristjanov. Po papeževih besedah je za kristjana vsak človek Božje svetišče, ki mu je potrebno izkazovati najvišje spoštovanje in naklonjenost, še posebej takrat, ko potrebuje pomoč. Sveti oče je zaposlene v posebni šoli Nen Deu pozval, naj vztrajajo pri svojem delu ter še naprej pomagajo najmanjšim in najbolj potrebnim.

Po srečanju z bolniki in zdravstvenimi delavci se je papež odpravil na mednarodno letališče v Barceloni, pred odhodom v Vatikan pa se je sestal še s španskim predsednikom vlade Josejem Luisom Zapaterom. Benedikt XVI. bo Španijo obiskal tudi prihodnje leto, ko bo v Madridu potekal svetovni dan mladih.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh