Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Barka in Jean Vanier: kakšne izsledke prinaša poročilo preiskovalne komisije?

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 30. 01. 2023 / 14:05
Oznake: Cerkev, Družba, Odnosi, Svet
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2023 / 22:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Barka in Jean Vanier: kakšne izsledke prinaša poročilo preiskovalne komisije?
Ustanovitelj Skupnosti Barka Jean Vanier. FOTO: arhiv Družine

Barka in Jean Vanier: kakšne izsledke prinaša poročilo preiskovalne komisije?

Skupnost Barka oz. njena krovna organizacija L'Arche International je danes na svoji spletni strani objavila poročilo preiskovalne komisije, ki jo je novembra 2020 ustanovila za preučitev primera Jeana Vaniera in Thomasa Philippa. Kako so se na poročilo odzvali v slovenski skupnosti?

Člani preiskovalne komisije v danes objavljenem dokumentu na več kot 900 straneh med drugim potrjujejo, kar je L'Arche International objavila februarja 2020 ob sklepu preiskave (ki so jo zaupali neodvisnemu organu in zgodovinarju), predvsem privrženost Jeana Vaniera naukom njegovega duhovnega očeta Thomasa Philippa in z njimi povezane zlorabe.

Po tej preiskavi leta 2020, v katero je bil resno vpleten njen ustanovitelj, se je krovna organizacija Skupnosti Barka odločila ustanoviti preiskovalno komisijo, da bi bolje razumela življenjsko usmeritev Jeana Vaniera, zgodovino ustanovitve organizacije L'Arche International in institucionalno dinamiko, ki je delovala znotraj organizacije. Preiskovalna komisija je delovala neodvisno, podpiral pa jo je znanstveni odbor, ki je bil pristojen za spremljanje oz. nadziranje njenega dela.

Pismo voditeljev skupnosti

Voditelja L'Arche International, Stephan Posner in Stacy Cates-Carney, v pismu članom Skupnosti Barka pišeta, da sta zgrožena nad zgodbo, opisano v poročilu, in nad načinom, kako je bil Jean Vanier vanjo tudi osebno vpleten, ter znova brez zadržkov obsojata dejanja Jeana Vaniera in Thomasa Philippa, »ki so v popolnem nasprotju z osnovnimi pravili spoštovanja in celovitosti oseb ter v nasprotju s temeljnimi načeli naših skupnosti«.

Ljudi, ki so bili žrtve te zlorabe, v imenu celotne skupnosti iskreno prosita za odpuščanje in se znova zahvaljujeta vsem, ki so pred nekaj leti prekinili molk o očetu Thomasu Philippu in nato o Jeanu Vanieru ter tako pomagali drugim, da so se osvobodili neznosnega bremena.

Voditelja mednarodne Skupnosti Barka priznavata institucionalno odgovornost organizacije, »ker nismo opazili teh zlorab, jih prijavili in preprečili«.

Voditelja priznavata institucionalno odgovornost organizacije, »ker nismo opazili teh zlorab, jih prijavili in preprečili«. Obenem pišeta, da so privrženost ustanovitelja Vaniera naukom očeta Thomasa Philippa in ponavljanje njegovih praks, njihovo prikrivanje in laži, ki so sledile, resna kršitev zaupanja do mednarodne Skupnosti Barka in njenih članov.

Petindvajset polnoletnih samskih, poročenih ali posvečenih žensk brez invalidnosti je v letih med 1952 in 2019 v nekem trenutku svojega odnosa z Jeanom Vanierom prišlo v položaj, ki je vključeval spolno ali kakšno drugo intimno dejanje. Nekatere od teh žensk so se predstavile kot žrtve odnosa, v katerem so bile zlorabljene, druge so v to privolile v navalu samouničujočih občutij. Nekatere izmed žrtev so že pokojne. V svoji raznolikosti so vsi ti odnosi, včasih celo sočasni, del neprekinjene zmede, nadzora in zlorab.

Zlorabe varovancev niso bile ugotovljene

V nobeni od različnih preiskav ni bilo ugotovljeno, da bi Jean Vanier odnos zlorabe vzpostavil s katerim koli od varovancev Skupnosti Barka.

Glede morebitne odgovornosti znotraj skupnosti komisija ne navaja posameznikov, ki bi jih lahko obtožili, da so ugotovljene zlorabe namerno prikrivali, čeprav so delne informacije krožile že v času, ko se je vse to dogajalo.

V poročilu je podrobno razčlenjeno, kako je kombinacija določene institucionalne dinamike znotraj Skupnosti Barka, karizmatične osebnosti Jeana Vaniera, odsotnosti zanesljivega mehanizma, ki bi žrtvam omogočal, da se jim prisluhne, ter pomanjkljivosti ali napak cerkvene ustanove omogočila desetletja molka.

Skupnosti ne gre enačiti z ustanoviteljem

Voditelja krovne organizacije sta na koncu svojega zapisa še dodala, da Skupnosti Barka ne upravičuje njen ustanovitelj, temveč življenje njenih članov, invalidov in neinvalidov, v službi bolj človeške družbe: »Ta naloga vnovičnega branja lastne preteklosti nam bo pomagala, da bomo ostali zvesti tej zavezi.«

Poleg tega želi mednarodna Skupnost Barka znova potrditi svojo zavezanost spodbujanju kulture primernega ravnanja in zaščite pred vsemi vrstami zlorab, kar zadeva vse, ki sodelujejo v življenju celotne organizacije.

Skupnost Barka v Sloveniji deluje že več kot četrt stoletja. FOTO: Tatjana Splichal

»Barka gre naprej, saj so njene vrednote zelo pomembne za naše življenje«

Ob današnji objavi omenjenega poročila smo za komentar prosili vodjo slovenske skupnosti Barka Blaža Brešana:

»Pred tremi leti so nas pretresle ugotovitve preiskave o spolnih zlorabah Jeana Vaniera. Tudi sam sem se spraševal, kako je mogoče, da lahko nekdo zlorabi, na najbolj nizkoten način, »idejo« Barke, Barke, ki je prinesla upanje, ter prostor veselja in sprejemanja. To je nekaj nedopustnega, kar se nikakor ne tolerira, ampak se močno obsoja.

Vesel sem, da se je mednarodna Barka (L'Arche International) odločila narediti najprej preiskavo ter nato še t.i. študijo, kaj se je sploh dogajalo, ter seveda vsa dejanja Jeana tudi obsodila.

Vse te informacije so nekakšen zaključek vsem ugibanjem in različnim vprašanjem, ki so se porajala v naših glavah: kaj se je dogajalo, kako se je lahko to dogajalo, kako je lahko nekdo storil kaj takega ….

Sam še vedno verjamem v poslanstvo Barke. In verjamem, da je dobro in bo živelo še naprej.

Kaj nam / mi vse te informacije, ki smo jih prek res obsežne študije sedaj dobili o Jeanu, in kako je oče Thomas Philippe vplival na Jeana, povedo:

  • sedaj jasno vemo, kakšna je naša ustanovitvena zgodba. Ni prijetna, je težka, a žal je to del nas. Ne moremo je spremeniti.
  • poslanstvo Barke ostaja: Barka gre naprej, saj so njene vrednote zelo pomembne za naše življenje. In vanje verjamemo.
  • zdaj vemo veliko o nedopustnih napakah našega ustanovitelja, veliko delamo na preprečevanju takšnih in drugačnih zlorab v upanju in previdnosti, da se kaj takega ne ponovi nikjer, na nobeni Barki po svetu.

Sam še vedno verjamem v poslanstvo Barke. In verjamem, da je dobro in bo živelo še naprej. Še zlasti zato, ker se o težavah, tudi zelo bolečih, spregovori, razišče, se jih ne pomete pod preprogo, in se nekaj naredi za prihodnost.«

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh