Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Beatifikacija Janeza Pavla II. je v papeževih rokah!’

Objava: 20. 11. 2009 / 09:27
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Beatifikacija Janeza Pavla II. je v papeževih rokah!’

Kardinal Dziwisz o postopku beatifikacije pokojnega papeža

Kardinal Stanislaw Dziwisz, osebni tajnik pokojnega papeža Janeza Pavla II., ki je ta teden na obisku med argentinskimi verniki, je tamkajšnjim katoličanom zaupal, da je postopek beatifikacije nekdanjega papeža zdaj v rokah Benedikta XVI. Kot je povedal za eno izmed agencij, se poljski škofje ne želijo vmešavati v postopek, saj nočejo, da bi sedanji papež zaradi njihovega pritiska čutil dolžnost, da postopek zaključi prej, kot je to ustrezno. Želijo mu pustiti dovolj časa, da celoten postopek temeljito preuči.

Med tiskovno konferenco v prostorih Apostolske nunciature v Argentini je kardinal pripomnil, da ljudje priznavajo ‘dediščino’ pokojnega papeža, kar izkazujejo z neprekinjenimi romarskimi procesijami k njegovi grobnici v Vatikanu ali pa z obiski Krakowa, kjer poizvejo o Wojtylovem življenju in o kulturi njegovega naroda.

Na vprašanje, ali je Janez Pavel II. še za časa življenja storil kakšen čudež, je kardinal Dziwisz odvrnil, da o tem niso smeli govoriti, saj je bilo prepovedano. Vendar, je nadaljeval, se je marsikaj zgodilo po njegovi smrti, in vse to je skrbno zabeleženo in shranjeno.

Po kardinalovih besedah je nekdanji papež zelo rad ‘pobegnil iz Vatikana’, še posebej na oddih v naravo. To zanj ni bila zabava, pojasnjuje kardinal, to je potreboval. Sprva je malce poklepetal s spremljevalci, nato pa hodil v tišini. Dejal je, da je to njegova priložnost za srečanje s Stvarnikom. Kardinal Dziwisz je novinarjem še zaupal, da Janez Pavel II. ni uporabljal računalnika, pač pa je pisal s svinčniki. Kadar je moral razmisliti o čem zelo pomembnem, je to najraje počel v gorah. Sprva, je povedal nekdanji papežev tajnik, je na presenečenje vseh najraje odšel na smučanje. Nihče si ni mislil, da bo papež pripravljen čakati v vrsti za vlečnico, tako kot vsi ostali smučarji. Nekateri so sumljivo pogledovali v njegovi smeri in ga plaho pozdravljali, drugi pa sploh niso verjeli, da je to on. Nekoč ga je prepoznal majhen otrok in zaklical: ‘Sveti oče!’ Po tistem je moral biti Janez Pavel II. malce bolj previden.

Kardinal Dziwisz je povedal tudi zgodbo o delavcu v italjanskih Alpah, ki je papeža prepoznal in ga povabil k sebi domov ‘na kozarec vina’. Papežu je zaupal, da je njegova žena zelo verna. Dejal je, da zahaja v Cerkev tudi zato, da bi tam kdaj videla papeža, zdaj pa, je bil navdušen možakar, ga bo našla kar v svoji hiši!

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh