Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Belgijski predsednik vlade zagovarja potovanje v Rim

Objava: 29. 10. 2009 / 08:48
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Belgijski predsednik vlade zagovarja potovanje v Rim

Belgijski predsednik vlade Herman Van Rompuy in devet vladnih ministrov se je udeležilo razglasitve očeta Damijana za svetnika v Vatikanu

Belgijski predsednik vlade Herman Van Rompuy, ki se je skupaj z devetimi ministri udeležil razglasitve očeta Damijana de Veustra (1840 – 1889) za svetnika v Vatikanu, je moral svoje potovanje v Rim zagovarjati pred belgijskim parlamentom. Poslancem je pojasnil, da s tem ni kršil načela ločitve Cerkve od države, saj je bil oče Damijan de Veuster velik mož ne le zaradi svojega katolištva.

Kritiko o potovanju članov belgijske vlade v Vatikan na razglasitev očeta Damijana za svetnika 11. oktobra letos so izrazili poslanci liberalnih strank. Zastavlja se vprašanje, je izjavil poslanec liberalnega ‘Gibanja za prenovo’ (‘Mouvement Reformateur’) Denis Ducarme, ali je predsednik vlade na potovanju zastopal državo, ali je s tem izkazal svojo osebno versko usmeritev.

Van Rompuy je odgovoril, da so odločitev za potovanje sprejeli pri ministrskem svetu, pri odločitvi pa so sodelovale vse stranke vladne večine. Člani vlade pa so tudi ministri stranke ‘Gibanje za prenovo’.

Poleg kraljevega para so v Vatikan na razglasitev odpotovali predsednik vlade, devet ministrov in dva člana parlamenta. V Belgiji so bili do obiska izredno kritični, saj so se obregnili tudi ob dejstvo, da je kralj Albert II. pokleknil pred svetim očetom. V državi je še vedno prisoten močan antiklerikalizem v slogu poznega 19. stoletja.

Na fotografiji: predsednik belgijske vlade Herman Van Rompuy

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh