Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Belgijski škof Van Looy se odpoveduje kardinalskemu nazivu

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 17. 06. 2022 / 18:18
Oznake: Cerkev, Papež, Vera
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.06.2022 / 19:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Belgijski škof Van Looy se odpoveduje kardinalskemu nazivu
Upokojeni škof Genta Lucas Van Looy. FOTO: Vatican Media

Belgijski škof Van Looy se odpoveduje kardinalskemu nazivu

Upokojeni škof Genta Lucas Van Looy se odpoveduje načrtovanemu povišanju v kardinalski stan.

Papež Frančišek se z njegovo odločitvijo strinja, so sinoči sporočili z Belgijske škofovske konference. Van Looy je kot razlog navedel, kako ne želi, da bi bile žrtve spolnih zlorab »znova prizadete«. Vest o njegovem imenovanju je sprožila številne pozitivne odzive, pa tudi nekaj kritike, da se v času, ko je vodil škofijo Gent (2004-2020), ni vedno dovolj odločno lotil primerov spolnih zlorab. V ozadju očitkov je kritika belgijske skupine »Mensenrechten in de Kerk«, ki je izrazila »osuplost in ogorčenje« nad papeževo napovedjo, da želi 80-letnega Van Looya povzdigniti v kardinala.

Škofu Van Looyu v Belgiji očitajo premalo odločnosti v boju proti spolnim zlorabam.

Papež Frančišek je konec letošnjega maja napovedal imenovanje 21 novih kardinalov, ki bodo v kardinalski zbor sprejeti 27. avgusta. Med njimi naj bi bil tudi Lucas Van Looy. Ker pa je že dopolnil 80 let, na prihodnjem konklavu ne bi imel pravice glasovanja za novega papeža.

Salezijanec in misijonar v Južni Koreji

Van Looy se je rodil 28. septembra 1941 v belgijskem mestu Tielen. Don Boskovim salezijancem se je pridružil leta 1961, leta 1968 je izrekel slovesne zaobljube. 12. septembra 1970 je prejel mašniško posvečenje, nato pa je deloval kot kaplan in provincial svojega reda na misijonu v Južni Koreji. Pozneje je opravljal različne funkcije na sedežu salezijancev v Rimu. Decembra 2003 ga je papež Janez Pavel II. (1978-2005) imenoval za škofa Genta na severozahodu Belgije. Papež Frančišek je njegovo odpoved vodenju škofije sprejel novembra 2019, ko je bilo Van Looyu 78 let. V letih med 2014 in 2020 je bil belgijski redovnik tudi predsednik krovnega združenja Caritas Europa.

Interes žrtev in njihovih družin je vedno na prvem mestu.

Predsednik Belgijske škofovske konference, kardinal Jozef De Kesel, je po navedbah avstrijskega Kathpressa pozdravil Van Looyevo odločitev, belgijski škofje pa so ob tem znova potrdili svojo zavezanost nadaljnjemu boju proti vsem oblikam zlorab v Cerkvi. »Interes žrtev in njihovih družin je vedno na prvem mestu,«" je zapisano v izjavi škofovske konference. Vatikan se na Van Loojevo odločitev doslej še ni uradno odzval.

Van Looy je prvi kandidat za kardinala, ki ga je Frančišek imenoval in ki je javno zaprosil, da ne želi biti sprejet v kardinalski zbor. Od konca avgusta naj bi tako kolegij kardinalov štel 229 članov, od tega 132 volilcev novega papeža in 97 kardinalov brez volilne pravice.

Nalaganje
Nazaj na vrh