Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Gänswein: Benedikt XVI., »oče preglednosti« na področju spolnih zlorab

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 15. 02. 2022 / 14:31
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.01.2023 / 06:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nadškof Gänswein: Benedikt XVI., »oče preglednosti« na področju spolnih zlorab
Nadškof Gänswein v televizijskem pogovoru za ameriško katoliško mrežo EWTN. FOTO: YouTube/zajem zaslona

Nadškof Gänswein: Benedikt XVI., »oče preglednosti« na področju spolnih zlorab

Po mnenju nadškofa Georga Gänsweina je bil upokojeni papež Benedikt XVI. že na položaju kardinala v rimski kuriji »odločilna figura« za spremembo miselnosti v Katoliški cerkvi glede obravnave spolnih zlorab.

Kot prefekt Kongregacije za nauk vere je Joseph Ratzinger »preglednost na tem področju ne le predlagal, temveč naredil tudi konkretne korake, da je področje spolnih zlorab v Katoliški cerkvi postajalo vedno bolj pregledno«, je osebni tajnik upokojenega papeža pojasnil v sinočnjem televizijskem pogovoru za ameriško katoliško mrežo EWTN. »Lahko bi rekli, da je upokojeni papež 'oče preglednosti' in na ta način mu je uspelo prepričati tudi papeža Janeza Pavla II.«, tako nemški nadškof.

Lahko bi rekli, da je upokojeni papež 'oče preglednosti'.

Žal pa so javni odzivi na zadnjo Benediktovo prošnjo po odpuščanju predvsem v Nemčiji »pretirano pristranski« in delno razkrivajo »velikansko nepoznavanje dejstev«, je v pogovoru pojasnil nadškof Gänswein. Javnost želi odločno ukrepati proti človeku, ki je Katoliški cerkvi neizmerno pomagal pri obravnavi spolnih zlorab in pedofilije in je svoje predloge za spremembe tudi udejanjil. Upokojenemu papežu pogosto očitajo stvari, ki so v popolnem nasprotju s trdim 25-letnim delom v rimski kuriji. Tudi dokumentacija münchenskega poročila o zlorabah kaže, da nadškof Ratzinger ni imel zadostnih informacij o pedofilski zgodovini duhovnika, ki ga je sprejel v svojo škofijo, niti o dejstvu, da je ta duhovnik pozneje deloval tudi v pastorali.

Na vprašanje voditelja pogovorne oddaje o političnih razsežnostih poročila münchenske odvetniške pisarne Westpfahl Spilker Wastl (WSW) je Gänswein odgovoril, kako bi lahko ugibali, ali je trenutek objave omenjenega poročila kakor koli povezan s »sinodalno potjo«, po kateri trenutno stopa nemška Cerkev. Povsem jasno pa je, da razprava o reformah sinodalne poti v Nemčiji »cilja na nekaj, čemur osebnost Benedikta XVI. odločno stoji na poti«. Obstaja nevarnost, da bodo zlorabe uporabili za to, da bi odprli novo pot, »ki pa ne bo združljiva z razodetjem in katoliškim razumevanjem Cerkve«.

Povsem jasno je, da razprava o reformah sinodalne poti v Nemčiji cilja na nekaj, čemur osebnost Benedikta XVI. odločno stoji na poti.

Osebni tajnik upokojenega papeža je v pogovoru še enkrat opisal, kako je prišlo do 82-stranskega Benediktovega zapisa, ki je bil vključen v januarja objavljenem münchenskem poročilu o zlorabah, pa tudi osebnega Benediktovega pisma, ki je bilo objavljeno približno tri tedne po objavi, ter pojasnila njegovega pravnega svetovalca.

Kritika iz Nemčije se nadaljuje

Zadnja kritika Benedikta XVI. je prišla iz ust rottenburško-stuttgartskega škofa Gebharda Fürsta, ki je v pogovoru za medije vlogo nekdanjega papeža v zadnjih razpravah o predelavi spolnih zlorab opisal kot »zelo nesrečno in neodgovorno«: »Benedikt XVI. si je s tem nakopal precejšnjo škodo, prav tako pa tudi celotni nemški Cerkvi.«

Vprašanje je, ali bo to škodo mogoče popraviti, se sprašuje škof Fürst: »Benedikt XVI. se je sicer opravičil, vsaj nekaj.« Bi se moral upokojeni papež po njegovem mnenju odpovedati svojemu nazivu? »Ne, saj ni več papež, uradno je sicer upokojen, vendar je ob umiku s položaja sam dejal, da je odslej zgolj romar Benedikt. Tako ga vidim tudi jaz.«

Nalaganje
Nazaj na vrh