Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Benedikt XVI.: 82-stranski zapis k poročilu o zlorabah v münchenski nadškofiji

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 20. 01. 2022 / 12:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.01.2023 / 06:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Benedikt XVI.: 82-stranski zapis k poročilu o zlorabah v münchenski nadškofiji
Benedikt XVI. je nadškofijo München-Freising še kot Joseph Ratzinger vodil v letih med 1977 in 1982. FOTO: Vatican Media

Benedikt XVI.: 82-stranski zapis k poročilu o zlorabah v münchenski nadškofiji

Upokojeni papež Benedikt XVI. je po navedbah nemškega »Bilda« dejavno podprl pripravljalce poročila o ravnanju v primeru spolnih zlorab v münchensko-freisinški nadškofiji.

Na vprašanja odvetnikov naj bi odgovoril z 82 strani dolgim zapisom, so po navedbah avstrijskega Kathpressa poročali pri omenjenem nemškem mediju. Kot je izjavil Benediktov osebni tajnik nadškof Georg Gänswein, je upokojeni papež »pozdravil preiskavo v Münchnu in objavo poročila«, saj so mu usode žrtev zlorab »segle do srca«.

Benedikt XVI. naj bi na vprašanja odvetnikov v zvezi s spolnimi zlorabami v münchensko-freisinški nadškofiji odgovoril z 82 strani dolgim zapisom.

Poročilo, ki so ga predstavili danes, je zelo obsežno: zgolj najbolj razvpitemu primeru, večkratnemu prestopniku Petru H., je posvečenih kar 350 strani. Omenjeni duhovnik je bil v času Ratzingerjevega nadškofovanja leta 1980 iz essenške škofije premeščen v münchensko nadškofijo. Nadškofija München-Freising si želi vzeti čas za uradno izjavo, ki naj bi jo »po temeljiti preučitvi objavljenega poročila« predstavili čez teden dni, kot so sporočili s tamkajšnjega nadškofijskega ordinariata.

Zanimiv je podatek, da so v preiskovalnem obdobju, ki ga zajema poročilo, v letih med 1945 in 2019, münchensko nadškofijo vodili izjemno ugledni cerkveni dostojanstveniki: med 1977 in 1982 zdaj že upokojeni papež Benedikt XVI., takrat še kot Joseph Ratzinger, poleg njega pa še kardinali Friedrich Wetter (1982-2007), Reinhard Marx (od 2008), Michael Faulhaber (1917-1952), Joseph Wendel (1952-1960) in Julius Döpfner (1961-1976).

Ob objavi poročila preiskovalne komisije bo delo začel tudi nov urad pri nadškofiji München in Freising, namenjen pomoči žrtvam zlorab in njihovim svojcem.

Ob objavi poročila preiskovalne komisije bo delo začel tudi nov urad pri nadškofiji München in Freising, namenjen pomoči žrtvam zlorab in njihovim svojcem. Na uradu bo delovalo do šest psihologov in psihoterapevtov z dolgoletnimi izkušnjami. Z ustanovitvijo omenjenega delovnega telesa naj bi nadškofija upoštevala nasvet neodvisne preiskovalne komisije.

Poročilo münchenskih odvetnikov naj bi natančno izpostavilo morebitne sistemske pomanjkljivosti in napake v ravnanju pristojnih. Münchenska odvetniška pisarna je sodelovala že pri preiskavah v dveh drugih nemških škofijah. V Aachnu so izsledke njene preiskave objavili, v Kölnu pa ne. Tamkajšnji kardinal Rainer Maria Woelki je za svojo nadškofijo izbral sodelovanje druge odvetniške pisarne.

Benedikt XVI. obtožen, da ni ukrepal v štirih primerih spolnih zlorab

Kot danes poročajo mediji, naj bi papeža Benedikta XVI. obtožili, da v času vodenja münchensko-freisinške nadškofije ni ukrepal v štirih primerih spolnih zlorab mladoletnih.

Po podatkih poročila preiskovalne komisije je zlorabe v zajetem obdobju zagrešilo 173 duhovnikov in devet diakonov, žrtev pa je bilo 497 - večinoma dečkov in najstnikov.

Nalaganje
Nazaj na vrh