Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Belorusija: požar v osrednjem katoliškem svetišču

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 11. 05. 2021 / 09:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 11.05.2021 / 10:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Belorusija: požar v osrednjem katoliškem svetišču

Belorusija: požar v osrednjem katoliškem svetišču

Davi je zagorelo v narodnem svetišču Matere Božje v Budslavu.

Davi je zagorelo v beloruskem narodnem svetišču FOTO: belsat.eu

Danes zgodaj zjutraj je izbruhnil požar na strehi narodnega svetišča Matere Božje v beloruskem mestu Budslav. Fotografije goreče stolnice so zaokrožile po družbenih omrežjih. Na kraj dogodka so prispeli gasilci, verniki pa so povabljeni k molitvi za svetišče.

Kot je za spletni portal catholic.by povedal župnik v Budslavu, oče Dzmitry Dubovik, so monštranco z Najsvetejšim in znamenito ikono Matere Božje iz Budslava takoj po izbruhu požara uspeli umakniti na varno. S pomočjo številnih prostovoljcev so iz cerkve odnesli vse, kar je bilo v kratkem času mogoče rešiti: bogoslužne predmete, ikone, knjige in druge prenosne stvari.


Požar je izbruhnil v zgodnjih jutranjih urah FOTO: belsat.eu

Središče duhovnega življenja, edinstven spomenik sakralne arhitekture in umetnosti

Predsednik Beloruske škofovske konference, Aleh Butkevič, vernike poziva, naj po priprošnji svetega Florijana molijo za svetišče v Budslavu, »ki ni le središče duhovnega življenja, temveč tudi edinstven spomenik sakralne arhitekture in umetnosti«.

Škof Aleh Butkevič in apostolski upravitelj nadškofije v Minsku, škof Kazimir Velikaselec, sta že odpotovala v Budslav. V mesto so poslali tudi dodatne gasilske enote iz sosednjih okrožij, ki so bolje opremljene za gašenje visokih stavb.

Okoli 10. ure zjutraj je ogenj že v celoti uničil streho nad osrednjo ladjo budslavske stolnice, zgorela pa je tudi streha nad stranskimi ladjami. Požar so uspeli ukrotiti okoli 11. ure.


Ikona Matere Božje iz Budslava FOTO: belsat.eu


FOTO: belsat.eu


FOTO: belsat.eu

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh