Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Belorusija: protesti po prisilnem zaprtju znamenite »Rdeče cerkve«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 13. 10. 2022 / 12:53
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.10.2022 / 13:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Belorusija: protesti po prisilnem zaprtju znamenite »Rdeče cerkve«
Rdeča cerkev v Minsku. FOTO: Hanna Zelenko/Wikipedia

Belorusija: protesti po prisilnem zaprtju znamenite »Rdeče cerkve«

Katoliška cerkev v Belorusiji se je odločno uprla zaprtju pomembnega svetišča v tamkajšnji prestolnici Minsk, ki ga je za nedoločen čas odredil avtoritarni režim v tej državi.

Duhovnik Vladislav Zavalnjuk, pristojen za župnijo svetega Simona in svete Helene, v pismu predsedniku države Aleksandru Lukašenku kritično ocenjuje odrejeno odstranitev verskih predmetov iz t. i. Rdeče cerkve na Trgu neodvisnosti kot »neutemeljen in neprimeren odziv« na manjši požar, poroča avstrijski Kathpress. 73-letni duhovnik se po lastnih navedbah posti in pije samo vodo, da bi od oblasti dosegel vrnitev cerkve.

Rdeča cerkev, zgrajena v neoromanskem slogu v letih med 1905 in 1910, je ena od znamenitosti Minska.

Znamenito svetišče, zgrajeno v neoromanskem slogu v letih med 1905 in 1910, je eno od znamenitosti Minska. Stoji na Trgu neodvisnosti poleg osrednje vladne stavbe. Oblasti so zaprtje cerkve utemeljile s hitro pogašenim požarom v noči s 25. na 26. september, ki je poškodoval 20 kvadratnih metrov notranjosti cerkve. Požar naj bi povzročila okvara na električnem vodu.

Župnik Zavalnjuk kleči pred vhodom v Rdečo cerkev. FOTO: Viktor Vedenya/catholic.by

V odprtem pismu Lukašenku Zavalnjuk sumi, da so požar povzročila nezakonita dejanja neznanih storilcev. Požar ne bi smel povzročiti zaprtja celotne Rdeče cerkve, je prepričan duhovnik. Njemu in župljanom je bil dostop do cerkve onemogočen »v nasprotju z zakonom«. Spletni portal catholic.by, ki ga vodi Beloruska škofovska konferenca, je objavil fotografijo, na kateri župnik kleči na stopnicah pred glavnim vhodom v svetišče.

Papeški nuncij v Belorusiji in predsednik Beloruske škofovske konference si v ozadju prizadevata za hitro vnovično odprtje cerkve.

Policija pregnala duhovnike in vernike

Po navedbah organizacije »Krščanska vizija za Belorusijo« in neodvisnih medijev v državi so policisti posredovali minuli torek, ko so duhovnik in verniki molili pred Rdečo cerkvijo. Kot so pojasnili v izjavi za medije, so jih policisti pregnali. Papeški nuncij v Belorusiji, nadškof Ante Jozić, in predsednik Beloruske škofovske konference, škof Aleh Butkevič, si v ozadju prizadevata za hitro vnovično odprtje cerkve. Prejšnji teden so se pogovarjali z vladnimi predstavniki.

Cerkvena stavba je v lasti države. Po nepotrjenih podatkih je pristojni organ odpovedal pogodbo z župnijo o brezplačni uporabi sakralnega objekta. Med množičnimi protesti proti Lukašenku poleti 2020 so se protestniki v njem skrili pred brutalnimi policijskimi silami. Mnogi med njimi so bili kljub temu aretirani.

Kupi v trgovini

Sprava in demokracija
Zgodovina
10,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh