Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nagrada Karla Velikega 2022 voditeljicam beloruske opozicije

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 17. 12. 2021 / 13:13
Oznake: Družba, Politika, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 17.12.2021 / 13:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nagrada Karla Velikega 2022 voditeljicam beloruske opozicije
Voditeljica beloruske opozicije Svetlana Tihanovska. FOTO: Wikipedia

Nagrada Karla Velikega 2022 voditeljicam beloruske opozicije

Nagrado Karla Velikega za leto 2022 prejmejo voditeljica beloruske opozicije Svetlana Tihanovska in še dve vodilni osebnosti z istega področja, Marija Kolesnikova in Veronika Zepkalo.

Vodstvo sklada Mednarodne nagrade Karla Velikega je danes sporočilo, da bo trojica Belorusinj nagrado prejela za svoja pogumna prizadevanja za svobodo, demokracijo in spoštovanje človekovih pravic, po navedbah STA pa jim jo bodo izročili 26. maja prihodnje leto v mestni hiši v nemškem Aachnu.

Kolesnikovo so v letošnjem septembru obsodili na 11 let prisilnega dela v kazenskem taborišču.

Tihanovska in Zepkalova bosta nagrado sprejeli osebno, v imenu Kolesnikove, ki so jo v letošnjem septembru obsodili na 11 let prisilnega dela v kazenskem taborišču, pa naj bi jo sprejela njena sestra.

Tihanovska velja za obraz opozicije proti beloruskemu samodržcu Aleksandru Lukašenki. Ker njen soprog na lanskoletnih predsedniških volitvah v Belorusiji ni smel nastopiti, se je za predsedniško kandidaturo odločila sama. 39-letna Tihanovska velja za dejansko zmagovalko volitev, čeprav je Lukašenka, ki ga pogosto označujejo za zadnjega diktatorja Evrope, zmago na volitvah pripisal sebi. Soprog Tihanovske je zaprt v beloruskem zaporu.

Leta 2016 je nagrado Karla Velikega prejel papež Frančišek.

Nagrado Karla Velika podeljujejo od leta 1950 za posebne zasluge pri evropskem združevanju. Letošnjo nagrado Karla Velikega je za svojo proevropsko držo prejel romunski predsednik Klaus Iohannis, leta 2016 pa so jo podelili papežu Frančišku.

Nalaganje
Nazaj na vrh