Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Belorusija: zapor za voditeljico protestnikov, športniki bežijo na Poljsko

Za vas piše:
M. M. Š. / STA
Objava: 06. 09. 2021 / 15:36
Oznake: Družba, Politika, Šport
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.09.2021 / 15:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Belorusija: zapor za voditeljico protestnikov, športniki bežijo na Poljsko
Marija Kolesnikova FOTO: Wikipedia

Belorusija: zapor za voditeljico protestnikov, športniki bežijo na Poljsko

Beloruska predstavnica opozicije Marija Kolesnikova je bila danes obsojena na 11 let zapora zaradi svoje vloge v protivladnih protestih po lanskih spornih predsedniških volitvah v Belorusiji.

Desetletno zaporno kazen pa so prisodili njenemu odvetniku Maksimu Znaku, kot so sporočili s tiskovnega urada nekdanjega predsedniškega kandidata Viktorja Babarika, čigar kampanjo je vodila Kolesnikova.

39-letna Marija Kolesnikova je odigrala ključno vlogo v lanskih protestih proti Aleksandru Lukašenki. Približno mesec dni po začetku protestov so jo vladni predstavniki poskušali izgnati iz države, vendar je na meji z Ukrajino raztrgala svoj potni list in to preprečila, zaradi česar je pristala v priporu.

Kolesnikova je na meji z Ukrajino raztrgala svoj potni list in preprečila, da bi jo izgnali iz države.

Med sojenjem je bila na sodišču zaprta v stekleni kletki in vklenjena z lisicami, kljub temu pa je bila večinoma nasmejana in je večkrat, podobno kot na protestnih shodih, z rokami naredila simbol v obliki srca.

Na lanskih spornih predsedniških volitvah naj bi Lukašenka prejel 80 odstotkov podpore, vendar so številni opozarjali na množične napake in prevare pri volitvah in verjeli, da je prava zmagovalka volitev opozicijska kandidatka Svetlana Tihanovska. Opozicija se je s Tihanovsko na čelu tako odpravila na ulice.

Po protestih so številni Lukašenkovi podporniki pristali za zapahi, mnogi pa so se zatekli v tujino.

Olga Safronova FOTO: Facebook/Olga Safronova

Poljska izdala humanitarni vizum že drugi beloruski športnici

Belorusijo zaradi zaskrbljujočih političnih razmer zapuščajo tudi športniki. Že med olimpijskimi igrami v Tokiu smo poročali o beloruski atletinji Kristini Timanovski, ki se je uprla prisilni vrnitvi v domovino in je zaprosila za humanitarni vizum na Poljskem.

Poljska je športnico z veseljem sprejela, v teh dneh pa je država ponudila zatočišče še eni beloruski športnici. Po navedbah poljskih medijev želi Olga Safronova zaprositi za poljsko državljanstvo in na tekmovanjih zastopati Poljsko, da bi se izognila političnim pritiskom v domovini.

Safronova je zaradi ostrih besed na račun beloruskega predsednika Lukašenke pristala na seznamu t.i. »izdajalcev domovine«.

Safronova je pojasnila, da bi bilo zanjo nevarno, če bi ostala v domovini, zato ji je Poljska že izdala humanitarni vizum. Tekmovalka v konjeništvu je poiskala zatočišče v sosednji Poljski, potem ko je izpadla iz beloruske ekipe za letošnje olimpijske igre v Tokiu, ker naj bi njen konj po mnenju športnih oblasti začel šepati. Jahalka je pojasnila, kako se je po prihodu na Poljsko po pregledih izkazalo, da je konj povsem zdrav in pripravljen za tekmo, kar po njenem mnenju pomeni, da je bila odločitev povsem politična.

Kot je pojasnil njen odvetnik, je imela Safronova veliko ostrih besed na račun beloruskega predsednika Alekandra Lukašenke in državnih športnih oblasti, zato je pristala na seznamu t.i. »izdajalcev domovine«. Športnica je po prihodu na Poljsko povedala, da vsakdo, ki se je znašel na tem seznamu, ni več mogel delati ali nadaljevati športne kariere, in če ne bi zapustila Belorusije, bi bilo zanjo tam prenevarno. Kot je zatrdila, se na Poljskem počuti varno. Trenutno živi in trenira v bližini Varšave, namerava pa tudi zaprositi za poljsko državljanstvo.

Kristina Timanovska je na Poljskem od letošnjega 4. avgusta, malce pozneje pa se ji je pridružil tudi mož, ki je prav tako dobil humanitarni azil.

Nalaganje
Nazaj na vrh