Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na beloruski TV objavili pogovor z zaprtim Protasevičem

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 04. 06. 2021 / 10:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.06.2021 / 16:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na beloruski TV objavili pogovor z zaprtim Protasevičem

Na beloruski TV objavili pogovor z zaprtim Protasevičem

Po mnenju staršev gre za priznanje pod prisilo in zaradi mučenja v zaporu.

Roman Protasevič FOTO: Wikimedia Commons

Beloruska državna televizija je sinoči objavila dolg pogovor z zaprtim časnikarjem Romanom Protasevičem, v katerem je ta priznal »svoje zločine« proti režimu Aleksandra Lukašenke, poroča STA. Po navedbah tujih agencij Protasevičeva mati in oče trdita, da je to priznal pod prisilo in zaradi mučenja v zaporu.

26-letnega časnikarja, ki je bil v svojem poročanju kritičen do dogajanja v državi, so 23. maja letos skupaj z dekletom aretirali na poletu Ryanairovega letala iz Aten v Vilno, potem ko so beloruske oblasti letalo prisilile v vmesni postanek v Minsku. Zaradi tega incidenta je Evropska zveza sprejela nove sankcije proti Belorusiji, prepovedala uporabo evropskega zračnega prostora beloruski letalski družbi in odsvetovala evropskim uporabo beloruskega.

Je bloger sprevidel svojo napako?

Prejšnji teden je posnetek njegovega »priznanja« že zaokrožil po spletu, zdaj pa je beloruska državna televizija ONT objavila poldrugo uro dolg pogovor, v katerem je 26-letni bloger priznal, da je organiziral proteste proti Lukašenki. Obenem je zatrdil, da je zdaj sprevidel svojo napako in da Lukašenko v resnici občuduje.

Med tem pogovorom je časnikar sicer podal obtožbe tudi do drugih članov beloruske opozicije, pogosto s tresočim glasom, na koncu pa je planil v jok in izrazil upanje, da se bo nekoč poročil in imel otroke.

Njegova mati, 46-letna Natalija Protasevič, ki živi na Poljskem, je danes ocenila, da je bil ta pogovor posledica mučenja v zaporu. Za nemške medije je povedala, da si ne more »niti predstavljati mučilnih metod, tako psihičnih kot fizičnih, ki jih je bil deležen moj sin«: »Kot mati večjega mučenja niti ne moreš prenašati.«

Starša prepričana, da so sina mučili

Protasevičev oče pa je za francoske medije povedal, da ga je bolelo, ko je gledal sinov pogovor za belorusko televizijo. »Svojega sina zelo dobro poznam in verjamem, da ne bi nikoli rekel teh stvari. Zlomili so ga in prisilili, da je rekel, kar je bilo treba,« je dejal Protasevič st. »Nihče ne bi smel verjeti tem besedam, ker so bile izbite iz njega, z zlorabo in mučenjem,« je še dodal.

Da je bil Protasevič deležen mučenja, so po mnenju organizacij za človekove pravice razkrili tudi posnetki med pogovorom. Na njegovih zapestjih so jasno vidni znaki, da je imel zvezane oz. vklenjene roke. Po navedbah britanske medijske hiše BBC je organizacija Human Rights Watch opozorila, da bi morala biti ta brutalnost varnostnih sil prvi dokaz tožilstva glede mučenja pod Lukašenkinim režimom.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh