Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Belorusija: evropski voditelji obsojajo aretacijo časnikarja

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 26. 05. 2021 / 11:04
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.05.2021 / 16:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Belorusija: evropski voditelji obsojajo aretacijo časnikarja

Belorusija: evropski voditelji obsojajo aretacijo časnikarja

Beloruske oblasti so zahtevale prisilni pristanek letala z opozicijskim časnikarjem na krovu.

Ryanairovo letalo, namenjeno v Litvo, je prisilno pristalo v Minsku FOTO: Vatican Media

Številni evropski voditelji so odločno obsodili ravnanje beloruskih oblasti, ki so minuli konec tedna zahtevale prisilni pristanek Ryanairovega letala v Minsku in aretirale opozicijskega časnikarja, ki je bil takrat na krovu, poroča spletni portal Vatican News.

Pod pretvezo, da je na krovu bomba, je bilo potniško letalo na poti med Atenami in Litvo nenadoma preusmerjeno v prestolnico Belorusije, kamor ga je pospremil vojaški reaktivec. Ob pristanku so beloruske oblasti aretirale 26-letnega Romana Protaseviča, ki mu zaradi obtožb organizacije množičnih nemirov grozijo z do 15 leti zaporne kazni.

Mednarodna kritika

Ob vrhu voditeljev držav Evropske zveze je predsednik Evropskega sveta Charles Michel v izjavi za javnost napovedal, da ta »dogodek brez primere ne bo ostal brez posledic«. Odločno je obsodil prisilni pristanek Ryanairovega letala v Minsku in Protasevičevo aretacijo. Beloruske oblasti je pozval k takojšnji izpustitvi mladega časnikarja in k spoštovanju človekovih pravic.

Ravnanje Belorusije je na družbenem omrežju Twitter podobno ostro obsodila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki je prav tako napovedala posledice za neodgovorno preusmeritev Ryanairovega leta in pozvala k izpustitvi Protaseviča. Kot je dejala, bo tudi Evropska komisija premislila o morebitnih sankcijah za Belorusijo.

Zatiranje protestnikov

Po sporni zmagi na volitvah avgusta 2020 beloruski predsednik Lukašenka, ki je na oblasti že od leta 1994, ostro zatira protestnike proti njegovem režimu. Aretirani so bili že številni opozicijski voditelji, še več jih je od lanskega avgusta pobegnilo iz države. Mnogi beloruski uradniki, vključno s predsednikom Lukašenko, so že deležni sankcij Evropske zveze, med katerimi so prepovedi potovanj in zamrznitve premoženja, s katerimi se Evropa odziva na tamkajšnje zatiranje političnih nasprotnikov.

Evropa ustavlja letalski promet z Belorusijo

Kot poroča STA, je vrsta evropskih držav po nedeljskem dogodku uvedla ukrepe proti Belorusiji in njenim letalskim prevoznikom. Zahodne države so namreč preusmeritev Ryanairovega letala označile za malodane državno ugrabitev in celo terorizem.

Voditelji držav članic Evropske zveze so že v ponedeljek pozvali k prepovedi prometa v zračnem prostoru EZ za beloruska letala in uporabe evropskih letališč, poleg tega pa so pozvali letalske družbe v EZ, naj se izogibajo preletom nad Belorusijo. Številne evropske družbe so se za to že odločile.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh