Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poljska zagotovila vizum beloruski olimpijki

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 03. 08. 2021 / 10:48
Oznake: Družba, Svet, Šport
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.08.2021 / 11:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Poljska zagotovila vizum beloruski olimpijki
Beloruska atletinja Kristina Timanovska ob prihodu na poljsko veleposlaništvo v Tokiu FOTO: Vatican Media

Poljska zagotovila vizum beloruski olimpijki

Poljska je beloruski atletinji Kristini Timanovski podelila humanitarni vizum, potem ko je športnica zavrnila vrnitev v domovino in ostala na Japonskem.

Timanovska se ni želela z olimpijskih iger predčasno vrniti v Belorusijo, je poročal spletni portal Vatican News. Po navedbah STA je bila v nedeljo že na letališču, vendar se je odločila, da ostane in zaprosi za pomoč Mednarodni olimpijski komite. Poljska ji je ponudila humanitarni vizum in beloruska olimpijka se je zatekla na poljsko veleposlaništvo v Tokiu, potem ko je noč z nedelje na ponedeljek preživela na varnem v tokijskem hotelu pod zaščito japonskih oblasti.

Poljska je Timanovski pripravljena pomagati pri nadaljevanju njene športne kariere.

Namestnik poljskega zunanjega ministra Marcin Przydacz je na družbenem omrežju Twitter zapisal, da je njegova država »beloruski atletinji Kristini Timanovski ponudila humanitarni vizum in storili bodo vse, kar bo treba, da bi ji pomagala pri nadaljevanju njene športne kariere na Poljskem, če si bo tako želela«.

Timanovska je v izjavi na družbenih omrežjih zapisala, da so jo prisilno odvedli na letališče, ker je izrekla kritiko svoje trenerske ekipe in izrazila bojazen za svojo varnost. »Mednarodni olimpijski komite sem prosila za pomoč,« je pojasnila. »Bila sem pod pritiskom in brez moje privolitve me poskušajo odvesti iz države. Zato MOK prosim za posredovanje.«

Več bo jasnega v prihodnjih dneh

Tiskovni predstavnik Mednarodnega olimpijskega komiteja, Mark Adams, je v pogovoru s časnikarji pojasnil, da so pri komiteju in prireditelji olimpijade Tokio 2020 zaskrbljeni za varnost Timanovske. »Zagotovila nam je, da se počuti varno. Noč je preživela v letališkem hotelu, v varnem in zaščitenem okolju,« je izjavil Adams in dodal, da bodo MOK in prireditelji Tokia 2020 nadaljevali pogovore z atletinjo in japonskimi oblastmi ter v prihodnjih dneh določili naslednji korak.

24-letni atletinji je bila pred tem vizum pripravljena ponuditi tudi Češka, predsednik slovenske vlade Janez Janša pa je v nedeljo na družbenem omrežju Twitter zapisal, da je Timanovska dobrodošla tudi v Sloveniji, kot so objavili na Facebook profilu Vlade Republike Slovenije.


»V slabem čustvenem stanju«

Pri beloruskem olimpijskem komiteju so pojasnili, da so športnico umaknili iz reprezentance, ker naj bi bila »v slabem čustvenem in duševnem stanju«. Po besedah Timanovske so jo v ekipi najprej na hitro brez opozorila uvrstili v štafeto teka na 400 metrov na olimpijskih igrah, potem ko ena izmed njenih reprezentančnih kolegic ni mogla nastopiti. Beloruski mediji so njeno »pranje umazanega perila v javnosti« obsodili in dejali, da nima ekipnega duha, pozneje pa bila olimpijka izključena iz reprezentance v Tokiu.

Tudi soprog Timanovske je že zapustil Belorusijo.

Kot je še poročala STA, športnico sicer podpira beloruska športna solidarnostna organizacija za pomoč domačim športnikom, ki so jih zaprli ali jim onemogočili ukvarjanje s športom zaradi njihovega političnega prepričanja. Organizacija je bila ustanovljena avgusta 2020, potem ko so nekateri športniki javno protestirali proti vnovični izvolitvi Aleksandra Lukašenke.

Pri omenjeni organizaciji so pojasnili, da se Timanovska boji pritiskov na svojo družino v Belorusiji. Njen soprog Arsenij Zdanevič je medtem že zapustil Belorusijo. Prispel je na letališče v Kijev, kjer je v izjavi za medije izrazil upanje, da bosta z ženo kmalu spet skupaj. 25-letni trener fitnesa je po lastnih navedbah v preteklosti že živel na Poljskem.

MOK že začel uradno preiskavo o primeru Timanovske

Mednarodni olimpijski komite pa je medtem že začel uradno preiskavo o primeru beloruske atletinje. Prizadevali si bodo, da ugotovijo vsa dejstva in zaslišijo vse vpletene, preden sprejmejo nadaljnje ukrepe, je po navedbah STA pojasnil njihov tiskovni predstavnik Adams.

Kdaj bo preiskava zaključena, Adams danes še ni napovedal, pojasnil pa je, da se je več športnih zvez že zavzelo za izključitev beloruskega olimpijskega komiteja.

Timanovska naj bi predvidoma že jutri odpotovala na Poljsko.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh