Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svet Evrope: nagrada Vaclava Havla letos beloruski disidentki Kolesnikovi

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 27. 09. 2021 / 15:26
Oznake: Družba, Politika, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.09.2021 / 15:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Svet Evrope: nagrada Vaclava Havla letos beloruski disidentki Kolesnikovi
Marija Kolesnikova FOTO: Wikipedia

Svet Evrope: nagrada Vaclava Havla letos beloruski disidentki Kolesnikovi

Nagrado Vaclava Havla, ki jo podeljuje Parlamentarna skupščina Sveta Evrope, letos prejme beloruska opozicijska voditeljica Marija Kolesnikova, s čimer Svet Evrope nagrajuje njen pogum, kot je sporočil predsednik omenjene ustanove Rik Daems.

Ker je Kolesnikova zaprta, poroča STA, je nagrado danes v Strasbourgu sprejela njena sestra Tatjana Homič. Homičeva je ob prejemu nagrade izjavila, da bo ta odločitev Sveta Evrope opogumila tudi Beloruse. 

Kot je poudarila, se namreč milijoni Belorusov vsak dan borijo za prihodnost in svobodo: »Gre za znak solidarnosti demokratičnega sveta z beloruskim ljudstvom. Je tudi jasno znamenje beloruskim oblastem, da svet ne bo dopuščal zlorab človekovih pravic in ne bo sprejel tega, kar se dogaja v Belorusiji.«

Nagrada je »jasno znamenje beloruskim oblastem, da svet ne bo dopuščal zlorab človekovih pravic in ne bo sprejel tega, kar se dogaja v Belorusiji«.

Homičeva je še pozvala k podpori Belorusov, »če ne želite, da bi se Belorusija spremenila v gulag«. Pri tem je v rokah držala fotografijo svoje sestre in seznam drugih oporečnikov, ki jih je zaprl Lukašenkov režim.

Kolesnikova je bila ena osrednjih osebnosti protestov proti beloruskemu samodržcu Aleksandru Lukašenki, ki so izbruhnili po spornih volitvah avgusta lani. Septembra letos so jo obsodili na enajst let zapora.

Marija Kolesnikova je poleg Svetlane Tihanovske in Veronike Cepkalo »eden od treh ženskih simbolov beloruske opozicije«.

V Parlamentarni skupščini Sveta Evrope so Kolesnikovo označili za »enega od treh ženskih simbolov beloruske opozicije«, ob Lukašenkovi predsedniški protikandidatki Svetlani Tihanovski in Veroniki Cepkalo. Obe sta se umaknili iz Belorusije, da ju ne bi zaprli.

Nagrado, poimenovano po nekdanjem češkem oporečniku in predsedniku, vredno 60.000 evrov, Parlamentarna skupščina Sveta Evrope od leta 2013 podeljuje borcem za človekove pravice. Običajno jo podelijo med jesenskim zasedanjem skupščine. Med nominiranci so bili letos tudi organizacija Novinarji brez meja in znani borec za človekove pravice iz Burundija Germain Rukuki.

Nalaganje
Nazaj na vrh