Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Benedikt XVI. blagoslovil jagnjeti sv. Neže

Objava: 22. 01. 2013 / 10:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Benedikt XVI. blagoslovil jagnjeti sv. Neže

Po blagoslovu so jagnjeti prevzele redovnice, ki jima bodo ostrigle volno in iz nje stkale palije za nove metropolite.

Rimske redovnice so papežu Benediktu XVI. včeraj v Rimu 'predstavile' jagnjeti svete Neže, iz katerih volne bodo stkani novi nadškofovski paliji. Palij je bela volnena štola, ki si jo papež in njegovi nadškofje, ki so obenem vodje cerkvenih pokrajin, nadenejo čez svoja mašniška oblačila. Novo imenovanim nadškofom metropolitom sveti oče palije izroči 29. junija v Vatikanu, na praznik rimskih zavetnikov sv. Petra in Pavla. Palije tkejo redovnice benediktinke iz cerkve svete Cecilije v rimski četrti Trastevere.

Pred začetkom včerajšnjega bogoslužja sta bili obe jagnjeti blagoslovljeni v baziliki svete Neže zunaj rimskega obzidja. Obred vsako leto tradicionalno opravijo na bogoslužni praznik svete Neže (Agnes), rimske mučenke iz 3. stoletja, torej 21. januarja.

Legenda pravi, da so Neži kot deklici v času najhujšega preganjanja kristjanov v Rimu najverjetneje odsekali glavo. Njena povezava z jagnjeti izhaja iz podobnosti v imenu, saj v latinščini beseda 'agnus' pomeni 'jagnje'.

Izbira ustreznih jagnjet je po izročilu naloga trapistov iz samostana Tre Fontane na jugovzhodnem obrobju italijanske prestolnice. Potem ko jim sveti oče podeli svoj blagoslov, jagnjeti prevzamejo redovnice, ki jima ostrižejo volno in iz nje stkejo palije za nove metropolite. Beli paliji s črnimi križi morajo biti gotovi do letošnjega 29. junija, ko jih bo Benedikt XVI. izročil novoimenovanim nadškofom v znamenje njihove metropolitske časti.

Foto: news.va

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh