Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Benedikt XVI. in premier Cameron se spominjata papeževega obiska pred letom dni

Objava: 21. 09. 2011 / 07:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Benedikt XVI. in premier Cameron se spominjata papeževega obiska pred letom dni

Z obiskom Zduženega kraljestva je svetemu očetu po mnenju vatikanskih opazovalcev uspel 'združevalni korak' v težkem obdobju.

Papež Benedikt XVI. in britanski predsednik vlade David Cameron sta se v poslanicah, ki sta bili včeraj objavljeni na vatikanski spletni strani www.news.va, spomnila papeževega obiska v Veliki Britaniji pred letom dni. Po mnenju vatikanskih opazovalcev je Benediktu XVI. z obiskom na Otoku med 16. in 19. septembrom 2010 uspel 'združevalni korak' v težkem obdobju sporov, napačnih interpretacij in izjav, ki je trajalo od leta 2009 in ki je precej bremenilo pontifikat Benedikta XVI. Točke sporov so bile predvsem lefebvrijanci in njihov odnos do holokavsta, AIDS in spolne zlorabe.

V Veliki Britaniji se je poročanje medijev o papeževem obisku, ki je bilo sprva večinoma odklonilno, v času samega obiska na presenečenje mnogih obrnilo v povsem drugo smer in na koncu v celoti izpadlo povsem pozitivno.

V letošnji papeževi poslanici Davidu Cameronu, ki jo je podpisal vatikanski državni tajnik Tarcisio Bertone, se Benedikt XVI. zahvaljuje za 'prisrčen sprejem', ki ga je doživel na Škotskem in v Angliji. Pri tem je Združeno kraljestvo izročil priprošnji britanskega kardinala Johna Henryja Newmana, ki ga je lani v Birminghamu razglasil za blaženega. Ob obletnici obiska je Benedikt XVI. povabil britanske vernike, naj tako kot nekoč kardinal Newman sprejmejo izziv in 'pričujejo za resnico evangelija', saj ta 'osvobaja duha in razsvetljuje naše napore, da v družbi živimo dobro in preudarno'. Sveti oče je posebej vzpodbudil bogoslovce, naj svoj pogled uprejo v Jezusa Krisusa, se z dušo in telesom posvetijo intelektualnem in duhovnem oblikovanju ter postanejo neomajni glasniki nove evangelizacije.

Hvaležnost za papežev obisk je izrazila tudi Angleško-valižanska škofovska konferenca, škofje pa so v svojem sporočilu vernike pozvali, naj sledijo poti, ki jim jo je pokazal sveti oče. Ta je pomagala mnogim ljudem razumeti, da ‘vera ni problem, ki ga je potrebno rešiti, ampak predvsem dar, ki ga moramo ponovno odkriti.’ Po besedah škofov pogled in smer, ki ju je začrtal Benedikt XVI., spodbujata hrepenenje po prenovi Cerkve in družbe preko poslanstva, poučevanja in pričevanja vseh kristjanov. Od tu izvira tudi nujna potreba po novi evangelizaciji in povabilo vsem vernim, naj pogumno sodelujejo pri izgradnji boljše prihodnosti države, posebej v tem težkem trenutku gospodarske krize in napetosti v družbi.

Britanski premier Cameron pa je zapisal, kako je Benedikt XVI. s svojimi besedami še poudaril pomen 'sočutja, strpnosti in pravičnosti'. Predsednik britanske vlade je izpostavil, da je 'resnično ponosen' na prispevek vernikov za dobrobit britanske družbe, in ob tem zagotovil še tesnejše sodelovanje med Združenim kraljestvom in Svetim sedežem v skrbi za skupni blagor.

Tudi duhovni poglavar anglikanske Cerkve, canterburyjski nadškof Rowan Williams, je obeležil obletnico papeževega obiska, ki ga je ovrednotil kot 'velik dar za vse krščanske skupnosti v deželi'. Posebej se je spomnil papeževih nepozabnih besed v westminstrski dvorani ter poudaril, kako je lanski september širšo javnost spomnil, da hoja za Kristusom ni namenjena le majhnemu številu ljudi, temveč gre za resničnost, ki jo je z navdušenjem sprejelo na milijone ljudi vseh starosti in ras.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh